Žrtva silovanja optužena za 'nepristojnost'

Radiosarajevo.ba
Žrtva silovanja optužena za 'nepristojnost'

Nevladine organizacije u Tunisu osudile su postupak dvojice policajaca pritvorenih zbog silovanja mlade žene, koji su je nakon toga optužili za 'nepristojnost', prenijele su agencije.

Žena i njen zaručnik pozvani su u srijedu na ročište gdje su je dvojica policajaca, oba proglašena krivim za silovanje, optužili za 'nepristojnost', što je kažnjivo sa šest mjeseci zatvorske kazne, kazala je grupa nevladinih organizacija.

Saslušanje je odgođeno do sljedećeg utorka, a NVO je pozvao aktiviste za ljudska prava da pokažu solidarnost sa optuženom ženom, te su putem socijalnih mreža najavili proteste ispred Suda, prenosi Aljazeera Balkans.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su trojica policajaca 'zadržala' ženu i njenog zaručnika trećeg septembra, kada je par pronađen u 'nemoralnoj poziciji'.

Dvojica policajaca su nakon toga silovali ženu, dok je treći držao njenog zaručnika. Ministarstvo pravde saopćilo je kako je moguće da su obje strane prekršile zakon.

''Krivično djelo koje su počinila dvojica policajaca ne isključuje mogućnost da je žena uradila nešto nezakonito sa svojim zaručnikom'', rekao je izvor u Ministarstvu, prenijele su agencije.

'Način represije'

Nevladine organizacije, uključujući Asocijaciju demokratskih žena i Ligu za ljudska prava u Tunisu, oštro su kritizirale optužbu za nepristojnost, koju su opisali kao proceduru koja 'od žrtve pravi optuženog'.

''To je napravljeno tako da je zastraše i prisile nju i njenog zaručnika da se odreknu svojih prava, što dovodi u pitanje ozbiljnost Vladine posvećenosti da provede nacionalni plan borbe protiv nasilja nad ženama'', dodaje se.

Koalicija opozicionih lijevih stranaka je, također, osudila akciju policije.

''Silovanje kao način represije još se koristi u Tunisu'', naveli su, pozvavši zakon da ''zaštiti tuniske muškarce i žene od svih formi fizičkog, moralnog i seksualnog nasilja''.

Karima Souid, zastupnica u Parlamentu iz Ettakatola, grupe lijevog centra koja je partner islamističkoj stranci Ennahdha u vladajućoj koaliciji, otkazala je podršku svoje stranke Vladi.

''U potpunosti se distanciram od Vlade. Slučaj silovanja i optužbe na račun žrtve su posljednja kap koja je prelila čašu'', napisala je na svom Facebook profilu.

'Izolirani slučaj'

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Khaled Tarrouche kazao je za agenciju AFP da Ministarstvo 'nema ništa' sa procedurom protiv mlade žene, naglašavajući kako je odluku da je se optuži donio sudija.

''U ovom slučaju reagirali smo kako se od nas tražilo. Ono što se moralo uraditi je urađeno, a trojica policajaca uhapšena su odmah. Slučajevi napada policajaca na žene su 'izolirani', a policajci su, prije svega, građani i kada počine krivično djelo sudit će im se kao i ostalima'', dodao je.

Tuniske nevladine organizacije odbacile su njegove komentare, optužujući ga da pokušava "opravdati'' krivična djela policajaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije