Znate li koliko se naučnika brine za zdravlje Kim Jong-una

Fena
Znate li koliko se naučnika brine za zdravlje Kim Jong-una
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un ima tim od 130 ljekara koji se neprestano bore sa njegovim krvnim pritiskom i dijabetesom, izazvanim lošim navikama u ishrani.

Kim Jong-un je poznat po tome da uživa u obilnim obrocima, da obožava dobra vina i francuske sireve, pa je od kako je došao na vlast "nabacio" kilograme.

Kako piše Daily Mail, naučnik Kim Hyeong-su, koji je 2009. pobjegao iz Sjeverne Koreje, ispričao je priču o Institutu za dugovječnost, čiji je jedini cilj briga o zdravlju lidera zemlje.

Naučnik Kim je radio za tu ustanovu još dok je na čelu države bio Kim Jong-il, koji je takođe bio gojazan.

Prema njegovim riječima, na projektu je radilo 130 istraživača, a u sklopu Instituta postojao i istraživački informativni centar u kom su bile diplomate i naučnici stranih univerziteta.

Naučnici su razvili i tipove hrane za Kim Jong-una, da bi lakše izašli na kraj sa njegovim kardiovaskularnim problemima i dijabetesom.

Institut je pod neprekidnom stražom, okružen je četiri metra visokim zidom pod naponom. U Institutu su se razvijali prehrambeni proizvodi jer je Kim Jong-il imao kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Prebjegli naučnik je rekao da, kako je većina ljudi u Sjevernoj Koreji neuhranjena, morali su da proučavaju svoje gojazne šefove ili političke lidere. Proučavali su čak i strane diplomate i strane dopisnike koji su bili u Sjevernoj Koreji, i koji nisu ni znali da su predmet istraživanja.

Kada se zaposlio na Institutu, Kim Hyeong-su je morao da potpiše kako nikad neće otkriti njegove tajne. Sada živi u Južnoj Koreji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije