Živog čovjeka poslali u mrtvačnicu? Australski doktor otvorio vreću i otkrio stravičnu scenu

0
Radiosarajevo.ba
Živog čovjeka poslali u mrtvačnicu? Australski doktor otvorio vreću i otkrio stravičnu scenu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Australska bolnica našla se pod istragom nakon uznemirujućih optužbi da je njihov pacijent još bio živ kada su ga medicinske sestre zatvorile u vreću za tijelo i poslale u mrtvačnicu.

Kevin Reid (55) bio je pacijent na odjelu palijativne skrbi u Rockingham općoj bolnici, a problem je u tome što još nije utvrđeno je li preminuo 5. ili 6. septembra.

Medicinsko osoblje navodno ga je proglasilo mrtvim 5. septembra, no sljedeći su dan doktori ustanovili da Reid na bolničkoj halji ima svježu krv, te da su mu dva uda pomaknuta, a oči otvorene, zbog čega su posumnjali na mogućnost da je u trenutku kada su ga stavili u vreću za tijelo još bio živ, otkrili su reporteri Business Newsa, a prenosi Daily Mail.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Najveći misterij: Kako je Matej Periš završio u vodi?

Najveći misterij: Kako je Matej Periš završio u vodi?

Iz Mrtvozorničkog suda Zapadne Australije potvrdili su da istražuju Reidovu smrt na zahtjev liječnika bolnice u kojoj je bio na palijativnoj skrbi.

Tog 5. septembra u večernjim satima, medicinske su sestre vjerovale kako je muškarac preminuo te obavijestile njegovu porodicu, a tijelo prenijele u mrtvačnicu, sve bez da su izdale smrtovnicu.

Naime, nijedan doktor nije potvrdio smrt, za što je bolnica okrivila nedostatan broj radnika, te činjenicu da su dva pacijenta preminula praktički u isti tren. Liječnik je bio na odjelu drugog pacijenta te je Reid samo prebačen u mrtvačnicu.

Tek sljedeći dan kada je organizacija donora organa nazvala bolnicu u vezi dopuštenja za uzimanje organa preminulog čovjeka, liječnik je poslan da potvrdi Reidovu smrt.

Prema izvještaju koji je poslan mrtvozorniku, doktor je otkrio stravičnu scenu kada je otvorio vreću za tijelo.

"Vjerujem da krv iz nove rane na koži, te položaj ruku i očiju nisu konzistentni s osobom koja je po dolasku u mrtvačnicu bila post-mortem" napisao je doktor.

Drugo osoblje navodno je potvrdilo da su Reidove oči bile zatvorene te da je bio obučen u čistu halju prije nego je premješten s odjela u mrtvačnicu, što pojačava sumnje da je zapravo preminuo 6. septembra.

Liječnik tvrdi da je više bolničko osoblje vršilo pritisak na njega da promijeni datum smrti pacijenta nakon što ih je organizator sprovoda upitao zašto postoji razlika između datuma na smrtovnici i datuma smrti koji mu je dala porodica preminulog.

Liječnik je odbio promijeniti datum te je obavijestio čelnika svog odjela.

Zamjenica vođe zapadnoaustralskih liberala Libby Mettam opisala je medicinsku grešku kao "jednostavno neoprostivu i stravičnu" te je pozvala na hitnu istragu zdravstvenog sistema.

Izvršni direktor zdravstvene službe South Metropolitan Paul Forden u četvrtak je žestoko porekao tvrdnju da je iskusna medicinska sestra pregledala Reida te nije pronašla znakove života. Dodao je kako je otprilike pet sati prošlo od kada je pacijent proglašen mrtvim do kada je prebačen u mrtvačnicu, a u međuvremenu je uz njega bila i njegova porodica, prenosi Večernji list.

"Dozvolite mi da budem posve jasan... Istražuju se protokoli nakon smrti pacijenta, ne je li pacijent bio mrtav ili ne" rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije