Zikriji Krkiću će Norveška suditi za dvostruko ubistvo u Bosni

K. S.
Zikriji Krkiću će Norveška suditi za dvostruko ubistvo u Bosni
Norveška policija optužila je Zikriju Krkića za ubistvo dvojice povratnika Almira Redžića i Muharema Balića 2014. godine u Trnopolju kod Prijedora.

Kako piše norveški list Dagbladet, slučaj je prebačen iz Bosne u Norvešku. Advokat norveške policije Hans-Petter Aasen naveo je da je Krkić osumnjičen za dvostruko ubistvo.

Krkić je u septembru 2015. godine oslobođen krivice za ubistvo, ali je kasnije Vrhovni sud RS ukinuo oslobađajuću presudu.

Zikrija Krkić se odrekao državljanstva BiH ali je zadržao norveško državljantvo. On je bio slobodan sve dok norveška policija nije preuzela slučaj.

Norveški organi reda i zakona radili su na preuzimanju istrage. Tužiteljica Irén Svane Mathiassen rekla je u aprilu da je istraga norveških vlasti dovela do zahtjeva za preuzimanje slučaja od vlasti u BiH.

"Naš interes u ovom slučaju je činjenica da je Krkić norveški državljanin koji živi u Norveškoj, i ne možete se izvući iz tako ozbiljnog zločina samo zato što ste promijenili državljanstvo. Nema garancije da će optužnice biti podignute u Norveškoj, ali želimo osigurati punu istragu slučaja", rekla je Mathiassen.

Krkićev advokat John Christian Elden izjavio je za Dagbladet, da nije siguran zašto se norveška policija umiješala u cijeli slučaj.

"Razumiju da advokati u Bosni, kao i norveški su aktivno se trudili da slučaj prenesu u Norvešku. Zabrinjava to što ovo nikakve veze nema sa Norveškom", rekao je Elden.

Advokat je napomenuo da nevjeruje u zakonitost optužbi protiv Krkića za zločin za koji je oslobođen u drugoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije