Zgibovi preteški za američke marince

Radiosarajevo.ba
Zgibovi preteški za američke marince

Američka mornarička pješadija odustala je od novih pravila za fizičku spremu, koja su trebala da stupe na snagu ove godine.

Odluka je donesena nakon što više od 50 posto žena u kampu za obuku u Južnoj Karolini nije uspjelo da uradi minimalan uslov od tri zgiba.

Izvještaj o stanju fizičke spreme u bazi ponovo je izazvao diskusije o regulativi kojom je omogućeno ženama da služe na prvim borbenim linijama.

U novembru 2012. godine, rukovodstvo mornaričke pješadije dalo je ženama rok od godinu dana da savladaju minimalnih tri zgiba, što je trebalo da stupi na snagu u januaru ove godine, javlja Srna.

Pripadnica američke mornaričke pješadije i bodibilder En Bernard na video-snimku objasnila je kako se pravilno izvode zgibovi.

Međutim, samo dva dana po ulasku u Novu godinu, oficiri su utvrdili da 55 posto žena u bazi na ostrvu Paris u Južnoj Karolini ne mogu da urade minimalnih tri zgiba.

Usljed zabrinutosti da bi nova pravila mogla dovesti do pada broja regruta među ženama, uslov je ukinut na neodređeno vrijeme.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije