Zeybekci, Šarović i Ljajić na Trilateralnom poslovnom forumu BiH, Srbije i Turske

Anadolija
Zeybekci, Šarović i Ljajić na Trilateralnom poslovnom forumu BiH, Srbije i Turske
U Istanbulu će danas biti održan 2. Trilateralni poslovni forum Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske.

Forum organizira Odbor za međunarodne ekonomske odnose Turske (DEİK), s partnerima iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH) i Privredne komore Srbije (PKS).

Forumu prisustvuju i ministar za ekonomiju Republike Turske Nihat Zeybekci, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović te potpredsjednik vlade i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić.

Osim zvaničnika iz tri zemlje, današnjem forumu prisustvovat će i oko 150 privrednika iz tri zemlje. Inače, danas će uz prisustvo trojice ministara biti otvoreno i zajedničko privredno predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu.

Predsjednik privrednog vijeća DEIK-a između Turske i BiH Muzaffer Cilek kazao je kako je ovo jedan veliki dan i susret velikog broja poduzetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske.

Turski poduzetnici žele investirati na Balkanu

“Turski poduzetnici žele investirati na Balkanu, a BiH i Srbija zemlje su koje se ističu na Balkanu”, rekao je Cilek, dodavši kako se nada da će današnji forum biti prilika da se unaprijedi Sporazum o slobodnoj trgovini, ali isto tako uklone prepreke poduzetnicima koji žele investirati.

Predsjednik Ekonomskog vijeća DEIK-a između Turske i Srbije Aleksandar Međedović za AA je rekao kako je koncept trilaterale osnovan da unaprijedi saradnju tri zemlje na međusobnom i međunarodnom nivou.

“Okvir ove godine je potpuno drukčiji s obzirom na to da se u Srbiji povećao nivo turskih investicija, petostruko ili šestostruko. U BiH isto tako je prisutan jedan dobar put”, rekao je Međedović, te dodao: “Uvek je značajno ako se sastaju države, kad se sastanu dve je značajno, a kamoli tri. Imat ćemo oko 150 privredinka iz tri države. Mislim da je to uspeh”.

Na pitanje koliko trilaterala može doprinijeti boljoj saradnji Srbije i BiH, istaknuo je:

“Verujem da i privredna i generalna saradnja između BiH i Srbije je odlična, mimo nekih drugih događanja na političkom ili drugom planu. To su komšije prvog ranga, koji dele granicu, veliku tradiciju trgovine i tokom perioda jedne države Jugoslavije, a i danas kao dve odvojene države. Podrška jedne treće države, bila to Nemačka, Amerika, Kina, ili u ovom slučaju Turska je uvek dobra. To je pokazatelj da mogu surađivati i izvan regiona”, poručio je Međedović.

Učesnici će imati priliku predstaviti svoje projekte, diskutirati o mogućnostima međusobne saradnje, te ukazati na aktuelne probleme privrednika triju zemalja.

Privrednici Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske učestvovat će i u bilateralnim razgovorima s potencijalnim partnerima koji su planirani za popodnevni dio programa Foruma.

Podsjećamo da je prvi Trilateralni poslovni forum BiH, Srbije i Turske održan u oktobru 2015. godine, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije