Žestoko nasilje na ulicama Milwaukeea: Eskalirala rasna netrpeljivost

Anadolija
Žestoko nasilje na ulicama Milwaukeea: Eskalirala rasna netrpeljivost
U američkom gradu Milwaukeeu građanski protesti prerasli su u žestoke nerede.

U saveznoj državi Wisconsin došlo je do nereda nakon što je tamošnja policija usmrtila jednog afroamerikanskog mladića.

U svjetlu sve veće rasne netrpeljivosti na američkom tlu, policija se oglasila saopćenjem u kojem tvrdi kako je 23-godišnji Afroamerikanac upucan jer je navodno bio naoružan i nije se htio predati.

Na ulice je potom izašlo nekoliko stotina građana, a skup je izmakao kontroli i prerastao u nasilje. Nekoliko objekata potpuno je uništeno i spaljeno, među kojima i benzinska pumpa. Demonstranti su napali i policijska vozila, a grad je bio na nogama cijele večeri.

U Sjedinjenim Američkim Državama rasnu netrpeljivost posebno je rasplamsao slučaj ubistva afroamerikanskog mladića, 18-godišnjeg Michaela Browna u saveznoj državi Missouri krajem 2014. godine. Njega je nenaoružanog iz vatrenog oružja usmrtio policajac, 28-godišnji bijelac Darren Wilson.

Neredi i protesti tada se eskalirali saveznim državama, dok je istovremeno nastavljen i sukob Afroamerikanaca sa policajacima bijelcima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije