Žestoki sukobi u Ukrajini: Povrijeđene desetine ljudi, napadnut i Kličko (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Žestoki sukobi u Ukrajini: Povrijeđene desetine ljudi, napadnut i Kličko (VIDEO)

Nove proteste u Kijevu obilježili su sukobi s policijom u kojima je sudjelovalo više hiljada ljudi. Prema informacijama koje prenose strani mediji, u sukobima je povrijeđeno 70 policajaca.

Jednog su policajca prosvjednici uzeli za taoca. Sukobi, u kojima je zapaljen i policijski kombi, započeli su nakon što je skupina prosvjednika u nedjelju probila policijski kordon. 

Vitalij Kličko, proslavljeni boksač i jedan od vođa oporbe u Ukrajini, pokušao je zaustaviti sukobe. Apelirao je na protestante da ne napadaju policiju, a kada je pokušao zaustaviti tučnjavu, i sam je napadnut vatrogasnim aparatom.

Bijela kuća je u nedjelju pozvala na trenutni prekid žestokih sukoba između demonstranata i snaga reda u Ukrajini i upozorila na eventualne sankcije.

"Zabrinuti smo zbog današnjeg nasilja na ulicama Kijeva i pozivamo sve strane na trenutni prekid takvog stanja", napisala je u saopćenju glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden.

"Povećanje napetosti u Kijevu je direktna posljedica neuspjeha vlade da prizna legitimne zahtjeve svog stanovništva. SAD ispituje dodatne mjere kako bi odgovorio na ovo nasilje", kazala je glasnogovornica.

Žestoki sukobi u kojim je nekoliko desetaka ljudi povrijeđeno izbili su u nedjelju navečer za vrijeme demonstracija 200.000 proevropskih demonstranata u Kijevu, nakon što su usvojeni novi zakoni koji su pooštrili sankcije protiv protestnika.

Ukrajinski predsjednik Vikltor Janukovič obećao je da će formirati komisiju za rješavanje krize.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije