Žene koje su optužile Assangea za silovanje: Ovo smo čekale sedam godina

Radiosarajevo.ba
Žene koje su optužile Assangea za silovanje: Ovo smo čekale sedam godina
Facebook / Elisabeth Massi Fritz: Advokatica koja radi za žene koje su Assangea optužile za silovanje

Advokatica Elisabeth Massi Fritz, koja radi za jednu od dviju žena koje su 2010. godine optužile Juliana Assangea za silovanje, ktatko je govorila za švedske medije nakon vijesti o njegovom hapšenju.

Uhapšen je osnivač WikiLeaksa Julian Assange

Kako su poznate osobe reagirale na hapšenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea

Pogledajte video hapšenja Juliana Assangea: To nije isti čovjek  

”Moj klijentica i ja upravo smo zaprimile vijest da je Assange uhapšen. To je ono što smo čekale i nadale se već gotovo sedam godina, a sada kada se to dogodilo to je šok za moju klijenticu. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da tužitelji nastave sa švedskom preliminarnom istragom kako bi Assange mogao biti izručen Švedskoj i procesuiran zbog silovanja”, katala je Fritz za Expressen.

Julian Assange - undefined

Foto: EPA-EFE: Julian Assange

Kada je švedska tužiteljica Marianne Ny u maju 2017. odbacila švedsku istragu, istakla je kako bi se istraga mogla ponovo otvoriti ako se Assange vrati u Švedsku prije nego što nastupi zastara optužbi za silovanje.

Ko je Julian Assange i zašto je danas uhapšen

Julian Paul Assange (rođen 3. jula 1971. godine u Australiji) je programer, urednik, aktivist, izdavač i novinar, te osnivač WikiLeaksa koji je nakon sedam godina skrivanja u Ambasadi Ekvadora danas uhapšen u Londonu. Jedna od advokatica Assangea Jen Robinson na svom Twitter profilu potvrdila je da je osnivač WikiLeaksa uhapšen ne samo zbog kršenja uslova puštanja na uvjetnu slobodu, već i zbog zahtjeva SAD-a za izručenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije