Žena u crvenom, simbol turskog protesta

Radiosarajevo.ba
Žena u crvenom, simbol turskog protesta
/ Foto: Guardian

FOTOGALERIJA

Jednostavna, crvena haljina na njoj, oko vrata skromna ogrlica i bijela pamučna torbica: djevojka u crvenoj haljini stoji, policajac je prska suzavcem. Prizor je ovo koji nam je jučer stigao iz Turske, s protesta u istanbulskom parku Gezi i što je slika koja već postaje viralni simbol turskog protesta.

Protesti podrške Istanbulu danas, u 16 sati, zakazani su i u Sarajevu te Tuzli.

Kako javljaju mediji, grad je oblijepljen plakatima s njenim likom. Esra, student matematike iz Istanbula, kazao je, objavili su američki mediji, kako je ova slika srž istanbulskih protesta: “Ona jasno ilustruje ono što se događa - nasilje policije nad mirnim demonstrantima, to su ljudi koji samo žele sačuvati i zaštititi sebe i ono u što vjeruju.“

Navodno je i nepoznati ulični umjetnik na jednom gradskom zidu nacrtao grafit koji prikazuje ženu u crvenom i policajca, ali je ona mnogo veća od policajca te piše: 'Što nas više prskate, to mi više rastemo!'

Podsjećanja radi, demonstacije u Istanbulu počeli su kada je manja grupa građana, 27. maja, okupljena u pokret 'Pravo na grad', došla da zaustavi bagere koji su trebali srušiti drvored u blizini trga Taksim kako bi se izgradio novi shopping centar. U nekoliko dana, protesti su prerasli u pobunu, a sve veći broj građana na ulicama ovog grada rezultat je, kako se navodi, sve restriktivnijih zakona koje provodi Vlada Tayyipa Erdogana.

Tokom protesta su poginule dvije osobe, ranjeno (i uhapšeno) ih je na stotine.

Pogledajte fotogaleriju žene u crvenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije