Zemljotres u Japanu, tsunami visok jedan metar

Radiosarajevo.ba
Zemljotres u Japanu, tsunami visok jedan metar

11:10 Kako javlja BBC, tsunami je već udario na obale Honshua. Visina tsunami je jedan metar.

U Japanu je izdato upozorenje na tsunami, nakon što je zabilježen potres 7.3 stepeno po Rihteru, oko 9 sati po našem vremenu.

Epicentar potresa je u moru, istočno od otoka Honshu, javljaju svjetski mediji.

Upozorenje na tsunami izdato je za obalu u regiji Miyagi, koja je bila pogođena velikim tsunamijem i zemljotresom u martu 2011.

Pacifički centar za upozorenje na tsunami saopštio je da nema opasnosti za veći dio Pacifika, te da će najvjerovatnije nanijeti štetu samo na japanskoj obali. Već su naređene evakuacije u kriznim područjima.

U tsunamiju i zemljotresu iz marta prošle godine poginulo je skoro pa 16.000 ljudi, a preko 2.000 ljudi još uvijek se vode kao nestali. Materijalne štete su ogromne, a najveći je problem nakon tsunamija i zemljotresa bila nuklearna elektrana Fukushima i zračenje nastalo oštećenjima na njoj.

Razorna snaga tadašnjeg zemljotresa bila je 9.1 stepeni po Rihteru, a zahvatio je isto područje kao i ovaj današnji zemljotres.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije