Želite živjeti i raditi u Sjedinjenim Državama? Morat ćete biti vakcinisani

1
Radiosarajevo.ba
Želite živjeti i raditi u Sjedinjenim Državama? Morat ćete biti vakcinisani
Foto: Facebook / Ilustracija

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su da od 1. oktobra 2021. svi podnositelji zahtjeva za tzv. "zelenu kartu" moraju biti potpuno cijepljeni protiv infekcije COVID-19.

Postoje neki izuzeci od zahtjeva, ali svatko ko se ne kvalificira za izuzeće i odbije cijepljenje neće uopći ući u razmatranje za dodjelu zelene karte, odnosno, američke vize za useljenje.

Vakcina protiv infekcije COVID-19 tako se pridružila popisu drugih cjepiva (uključujući, među ostalim, one protiv ospica, zaušnjaka, dječje paralize, tetanus i difterije) koja su već dugo potrebna za useljavanje.

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Cijepljenje protiv bolesti koje se mogu spriječiti vakcinisanjem zahtijeva američki savezni zakon od 1996. godine za svakog imigranta koji traži ulazak ili želi prilagoditi status legalnom stalnom boravku.

Za sada su Sjedinjene Države prihvatile tri cjepiva protiv COVID-19, ali to će Savjetodavni odbor za prakse imunizacije (ACIP) promijeniti s vremenom. Inače, ACIP je grupa od 15 stručnjaka koji daju preporuke CDC -u.

Oni koji neće morati ispuniti ovaj zahtjev i moći će dobiti izuzeće jesu:
• Oni premladi za primanje cjepiva
• Osobe s medicinskim kontraindikacijama
• Pojedinci iz zemalja bez ili s ograničenim zalihama vakcina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije