Zelenski upozorio Rusiju: Želite novu aneksiju? Bit ćete siromašni kao 1917.

14
Radiosarajevo.ba
Zelenski upozorio Rusiju: Želite novu aneksiju? Bit ćete siromašni kao 1917.
Foto: FB / Volodimir Zelenski / Predsjednik Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da planira falsificirati referendum o neovisnosti u djelomično okupiranim južnim regijama Hersonu i Zaporižju.

Zelenski je u videoporuci pozvao Ukrajince koji žive pod ruskom okupacijom u tim regijama da ne daju ruskim snagama nikakve lične podatke, poput brojeva pasoša.

"Pozivam stanovnike južnih regija Ukrajine, Hersona i Zaporižja, da budu jako oprezni s informacijama koje daju okupatorima. Ako vas zamole da ispunite neke upitnike, izostavite broj pasoša. Ne rade to da bi vam pomogli", rekao je Zelenski.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

"Žele falsificirati tzv. referendum o vašoj zemlji ako iz Moskve dođe naređenje da se održi takva predstava. To je stvarnost. Budite oprezni", istakao je Zelenski.

Predsjednik Ukrajine je objavio upozorenje i tzv. Narodnoj Republici Herson, kako ruske snage nazivaju okupirana područja te regije, poručivši da njezini planovi neće proći.

"Ako neko želi novu aneksiju, to bi moglo dovesti do novih, snažnih sankcija Rusiji. Učinit ćete vašu zemlju siromašnom kakva Rusija nije bila od građanskog rata 1917. Bolje je sad tražiti mir", poručio je Zelenski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije