Lider Ukrajine / Zelenski smijenio zapovjednika ukrajinske Teritorijalne odbrane

16. 05. 2022. u 17:32:00 Fena

Shares: 0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je zapovjednika snaga Teritorijalne odbrane, skoro tri mjeseca nakon pokretanja ruske invazije, ne objavljujući razlog smjene.

Ministarstvo odbrane saopćilo je u ponedjeljak da je Zelenski imenovao general majora Ihora Tancjuru da preuzme poziciju komandanta Teritorijalne odbrane od Jurija Haluškina, na čelu snaga koje pomažu ukrajinskoj vojsci u odbrani zemlje od ruske invazije pokrenute 24. februara.

Ministarstvo je opisalo Tancjuru kao iskusnog oficira koji je prethodno bio načelnik generalštaba ukrajinskih kopnenih snaga.

Ministarstvo dodaje da su snage teritorijalne odbrane rapidno ojačale otkako su uspostavljene kratko nakon invazije i da igraju bitnu ulogu u sukobu s Rusijom.

"Eksplozivno jačanje strukture, posebno u uslovima intenzivnih borbenih dejstava, s greškama i dostignućima. Ima uspjeha, ali nažalost I gubitaka", navodi ministarstvo u saopćenju.

Ministarstvo odbrane navelo je u posebnom saopćenju objavljenom tokom dana da je bataljon Teritorijalne odbrane napredovao čak do granice s Rusijom nakon odvraćanja ruskih snaga koje su napadale sjeveroistočni grad Harkov, prenosi Reuters.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA