Zelenski smijenio zapovjednika ukrajinske Teritorijalne odbrane

0
Fena
Zelenski smijenio zapovjednika ukrajinske Teritorijalne odbrane
Foto: FB / Володимир Зеленський / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je zapovjednika snaga Teritorijalne odbrane, skoro tri mjeseca nakon pokretanja ruske invazije, ne objavljujući razlog smjene.

Ministarstvo odbrane saopćilo je u ponedjeljak da je Zelenski imenovao general majora Ihora Tancjuru da preuzme poziciju komandanta Teritorijalne odbrane od Jurija Haluškina, na čelu snaga koje pomažu ukrajinskoj vojsci u odbrani zemlje od ruske invazije pokrenute 24. februara.

Ministarstvo je opisalo Tancjuru kao iskusnog oficira koji je prethodno bio načelnik generalštaba ukrajinskih kopnenih snaga.

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Ministarstvo dodaje da su snage teritorijalne odbrane rapidno ojačale otkako su uspostavljene kratko nakon invazije i da igraju bitnu ulogu u sukobu s Rusijom.

"Eksplozivno jačanje strukture, posebno u uslovima intenzivnih borbenih dejstava, s greškama i dostignućima. Ima uspjeha, ali nažalost I gubitaka", navodi ministarstvo u saopćenju.

Ministarstvo odbrane navelo je u posebnom saopćenju objavljenom tokom dana da je bataljon Teritorijalne odbrane napredovao čak do granice s Rusijom nakon odvraćanja ruskih snaga koje su napadale sjeveroistočni grad Harkov, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije