Zelenski se obratio šefovima G20: 'Sada je vrijeme da se ruski razorni rat zaustavi'

3
Radiosarajevo.ba
Zelenski se obratio šefovima G20: 'Sada je vrijeme da se ruski razorni rat zaustavi'
Foto: EPA / Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u obraćanju putem video linka svjetskim čelnicima okupljenima na samitu G 20 u Indoneziji kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio.

"Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti", rekao je Zelenski.

"Postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Europu i svijet. A postoji i niz rješenja koja se mogu implementirati kako bi se stvarno jamčio mir.

Trend među poznatima: Doktori otkrivaju šta popularni lijek za mršavljenje radi njihovim tijelima

Trend među poznatima: Doktori otkrivaju šta popularni lijek za mršavljenje radi njihovim tijelima

Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G20 na Baliju: Ništa od susreta sa Volodimirom Zelenskim

Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G20 na Baliju: Ništa od susreta sa Volodimirom Zelenskim

Sudjelovanjem na samitu predstavio sam prijedloge ovakvih odluka - konkretne i iskrene. Ukrajina nudi vodećim zemljama svijeta da budu sukreatori mira s nama.

Dakle, uslovi Ukrajine za mir:

1. Nuklearna sigurnost
2. Osiguranje hrane
3. Energetska sigurnost
4. Oslobođenje i povratak zatvorenika i deportiranih
5. Provedba Povelje UN-a i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svjetskog poretka
6. Povlačenje ruskih trupa i prestanak borbe", objavio je Zelenski na svom Facebooku nakon obraćanja.

"Nećemo dopustiti da Rusija čeka i jača svoje snage... Uvjeren sam da je sada vrijeme kada ruski rat mora i može biti zaustavljen", dodao je.

Rekao je da Rusija mora potvrditi teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, povući svoje trupe s ukrajinskog teritorija i platiti naknadu za prouzročenu štetu.

Rat treba završiti "pravedno i na temelju Povelje UN-a te međunarodnog prava", rekao je ukrajinski predsjednik. Pozvao je na ponovno uspostavljanje "radijacijske sigurnosti" u pogledu nuklearne elektrane Zaporožje, uvođenje ograničenja cijena ruskih energetskih resursa i širenje inicijative za izvoz žitarica te na oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

Govoreći o sukobima u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, Zelenski je rekao da niko nema pravo ucjenjivati ​​svijet nuklearnom katastrofom te da je Rusija pretvorila elektranu u radioaktivnu bombu koja može eksplodirati svakog trenutka.

"Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo - i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira", rekao je sudionicima summita.

Sjedinjene Države očekuju da G 20 osudi ruski rat u Ukrajini i njegov utjecaj na globalno gospodarstvo, rekao je ranije visoki američki dužnosnik, piše Index.hr.

Rusija svoju akciju u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja Ukrajine i njezine zaštite od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neutemeljene i da je rat ničim izazvani čin agresije.

Nakon što je Rusija objavila da je predsjednik Vladimir Putin prezauzet da bi nazočio, na samitu G 20 predstavlja ju ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije