Zelenski pozvao lidere arapskih zemalja da preduzmu ovaj korak

16
Radiosarajevo.ba
Zelenski pozvao lidere arapskih zemalja da preduzmu ovaj korak
Foto: PrtScr / Facebook / Volodomir Zelenski, predsjednik Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je danas zemlje proizvođače energenata da povećaju svoju proizvodnju kako Rusija ne bi mogla da koristi bogatstvo naftom i gasom za, kaže, "ucjenjivanje" drugih naroda.

Obraćajući se na forumu u Dohi putem video-linka, Zelenski je rekao da zemlje poput Katara mogu da doprinesu stabilizaciji Evrope, prenosi Reuters.

"Budućnost Evrope zavisi od vaših napora. Pozivam vas da povećate proizvodnju energenata kako bismo osigurali da svi u Rusiji shvate da nijedna zemlja ne može da koristi energiju kao oružje i ucjenjuje svijet", rekao je Zelenski.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

On je upozorio i da prekid u lancu snabdijevanja hranom može da pogodi svaku zemlju zbog invazije Rusije na Ukrajinu koja je jedan od najvećih proizvođača žitarica.

"Svjetska tržišta nisu se još oporavila od posljedica pandemije koja je izazvala skok cijena hrane. Niko nije osiguran od tih šokova i ne možete biti sigurni da nećete biti izloženi nesigurnosti hrane", rekao je.

Ruske postrojbe zauzele su kilometre ukrajinskih žitnih polja i eksplozivom uništavaju poljoprivrednu opremu, rekao je ukrajinski predsjednik.

Treća poruku Forumu Dohi uputio je u vezi utrke u naoružanju koju Rusija snažno potiče zveckajući svojim nuklearnim oružjem.

"Hvale se da mogu uništiti svojim nuklearnim oružjem ne samo pojedinu zemlju, već čitav planet", rekao je ukrajinski predsjednik u video poruci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije