Zelenski poručio Evropi: Prestanite sponzorisati rusku vojnu mašinu

3
Anadolija, Hina
Zelenski poručio Evropi: Prestanite sponzorisati rusku vojnu mašinu
Foto: PrtScr / Facebook / Zelenski tokom obraćanja sinoć

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Evropsku uniju (EU) da "prestane sponzorisati rusku vojnu mašinu".

"Prije svega, potreban nam je naftni embargo i jasna spremnost Evrope da se odrekne svih ruskih izvora energije", rekao je Zelenski u video poruci kasno u srijedu.

Također je upozorio da ruske snage nastavljaju koncentrisati svoje aktivnosti u istočnom i južnom smjeru i ulažu napore da mobilišu stanovnike istočnih odcijepljenih regiona Donjecka i Luganska.

Detalji nove policijske akcije u Sarajevu: Objavljeni inicijali šest uhapšenih osoba

Detalji nove policijske akcije u Sarajevu: Objavljeni inicijali šest uhapšenih osoba

"Izvještaji o borbi za današnji dan ne razlikuju se bitno od prethodnih. Ruske trupe pojačavaju aktivnosti u istočnom i južnom pravcu. Pokušavaju uzvratiti za svoje poraze.

Nastavljaju se raketna bombardovanja i artiljerijski udari. Dovoze se nove kolone opreme. Traže rezerve. Oni pokušavaju da regrutuju stanovnike juga naše zemlje, odnosno iz ovih privremeno okupiranih područja", rekao je Zelenski.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije. Prema procjenama Ujedinjenih nacija, najmanje 1.932 civila su ubijena, a 2.589 ranjeno u Ukrajini od početka rata. Istovremeno, više od 4,6 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a milioni su interno raseljeni, govore podaci Agencije UN-a za izbjeglice.

Kijev nije primio "službeni" zahtjev od Berlina za posjet njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera, koji je želio posjetiti Ukrajinu s drugim šefovima država, rekao je još jučer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Ni ja kao predsjednik, niti naš ured nismo primili službeni zahtjev od njemačkog predsjednika ili ureda njemačkog predsjednika glede tog posjeta Ukrajini", rekao je on.

"Mi smo slobodna zemlja", rekao je Zelenskij. "Možemo si priuštiti .. biti među onima koji nas istinski podupiru, biti među pravim prijateljima".

Steinmeier je rekao u utorak da se namjeravao uputiti u Ukrajinu zajedno s poljskim predsjednikom i šefovima baltičkih država, ali da to Kijev nije želio.

Posljednjih sedmica njemačkog predsjednika kritiziraju zbog odnosa s Rusijom i manjka čvrstine prema Moskvi. Početkom aprila sam je priznao da je da je počinio pogrešku podupirući plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke. Socijaldemokrati koji su na vlasti bili su snažni pristaše približavanja Moskvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije