Zelensky obećao novčanu nagradu svima koji se vakcinišu drugom dozom

0
Radiosarajevo.ba
Zelensky obećao novčanu nagradu svima koji se vakcinišu drugom dozom
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelensky

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelensky najavio je da će svakom Ukrajincu koji primi dvije doze cjepiva protiv COVID-19 isplatiti novčanu nagradu ne bi li potaknuo sunarodnjake, većinom sumnjičave prema cjepivu, da se cijepe.

"Svi koji prime dvije doze dobit će 1000 hrivnja" ili oko 35 eura, što nije zanemariv iznos u toj zemlji, među najsiromašnijima u Europi, rekao je Zelenski u videoporuci dok je do danas procijepljeno manje od trećine stanovništva.

Cijepljeni će taj iznos moći utrošiti na najam dvorane za rekreaciju, posjet kinu, pozorištu ili muzeju ili na željezničku i avionsku kartu unutar zemlje, dodao je Zelenski, piše Hina.

Prof. Lavić: Razgovor kod Dodika je put u mazohističko trpljenje uvreda, psovki i poniženja

Prof. Lavić: Razgovor kod Dodika je put u mazohističko trpljenje uvreda, psovki i poniženja

"To je potpora industrijama koje su najgore stradale zbog zatvaranja", rekao je Zelenski. Država će u idućim mjesecima izdvojiti 200 miliona eura za ovaj program koji počinje 19. decembra, dodao je Zelenski.

S 442 preminula zbog koronavirusa u posljednja 24 sata, bivša sovjetska republika sa slabim javnozdravstvenim sistemom bila je jučer druga na svijetu po broju umrlih na dan, poslije Rusije (1211).

Ova zemlja s oko 40 miliona stanovnika već se sedmicama bori s najgorim valom novog koronavirusa u kojemu prevladava delta virus i nepovjerenje javnosti u vakcinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije