Zbog kritike halal mesa na školskom ispitu, učenica diskvalifikovana

Radiosarajevo.ba
Zbog kritike halal mesa na školskom ispitu, učenica diskvalifikovana
Agencija za certificiranje halal kvalitete / Ilustracija

Kritike učenice škole Gildredge House u britanskom Eastbourneu o halal mesu su neki okarakterisali kao islamofoboičnim, piše portal Unilad.

Svoje mišljenje o ovoj vrsti hrane je 16-godišnja Abbey Ward izrazila u junu ove godine na ispitu iz predmeta koji izučava religiju.

Ward, koja je vegeterijanka, opisala je halal meso kao "apsolutno odvratnim".

Nakon što su pročitali njen komentar, ispitna komisija ju je diskvalifikovala tvrdeći da je riječ o "ružnom komentaru".

Škola Gildredge House se žalila na ovakvu odluku ispitne komisije. Smatraju da ovakav stav odražava lična uvjerenja učenice, te da to nije mišljenje o Islamu kao takvom. Škola je poručila da niti jedan njen komentar napisan na ispitu se ne može tumačiti kao rasističkim.

Majka učenice, Layla Ward je mišljenja da je ispitivač bio "previše savjestan" ili "previše pravedan". U razgovoru za britanski list The Sunday Telegraph je istakla:

"Moja kćerka voli životinje i vegeterijanka je. Stvar filozofije je u tome da razgovarate i postavljate pitanja. Ne mogu da vjerujem koliko je ovo patetična situacija. Vrlo me ljuti to da ne možete izraziti svoje mišljenje na ispitu."

U međuvremenu, odluka o diskvalifikaciji je promijenjena. Učenici je upućeno izvinjenje zbog "uznemiravanja i stresa". Majka učenice je naglasila da je odluka "sjajna", te da se ovako nešto nije trebalo ni desiti, navodi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije