Zatvorska kazna za italijanske seizmologe

Radiosarajevo.ba
Zatvorska kazna za italijanske seizmologe

Italijanski sud osudio je danas na zatvorsku kaznu od po šest godina sedmoricu seizmologa zato što nisu adekvatno upozorili stanovništvo na opasnost od zemljotresa u gradiću L'Aquilla, u kojem je te 2009. poginulo 309 osoba.

Među osuđenim seizmolozima nalaze se velika imena nauke u Italiji: profesor Enzo Boschi, donedavno predsjednik Instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV) i profesor fizike na Univerzitetu u Genovi,  Claudio Eva

Neki od osuđenih bili su i u upravi službe civilne zaštite italije.

Osuđeni su za ubistvo iz nehata. Prema objašnjenju suda, ovi stručnjaci su, kao članovi Komisije za rizike, 2009. dali previše ohrabrujuće informacije stanovništvu, zbog čega se ono nije zaštitilo.

Tužilac Fabio Pizzuti je u optužnici naučnu analizu Komisije za rizike ocijenio kao "nepotpunu, nepodobnu, neadekvatnu i kažnjivu", a nalaze iz te analize kao "trivijalne, beskorisne, protivrječne i zbunjujuće"

Ovaj slučaj je izazvao međunarodnu osudu u naučnoj zajednici, a neki komentatori upozoravaju da bi bilo kakva neoslobađajuća presuda mogla izazvati uzdržavanje naučnika od saznanja zbog straha od pokretanja pravnih postupaka protiv njih. Naučnici širom svijeta su proces ocijenili smiješnim, jer je nemoguće predvidjeti zemljotres.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije