Zatvorenici iz Guantanama 'sele' u Albaniju, Bermude i Italiju

Radiosarajevo.ba
Zatvorenici iz Guantanama 'sele' u Albaniju, Bermude i Italiju

Dnevnik New York Times piše u utorak o tome kako su se na Bermudama snašla četiri pripadnika ujgurske manjine iz Kine koji su nedavno pušteni iz američkog zatočeničkog centra Guantanamo.

Podsjetimo, skupina od 17 Ujgura provela je u Guantanamu punih sedam godina nakon što ih je Pakistan predao američkoj vojsci pod sumnjom da su prošli terorističku obuku u jednom logoru Al-Qaide u Afganistanu. Dokaza za to, međutim, nije bilo.

U Kinu nisu mogli biti deportirani jer ih je tamo vjerojatno očekivala smrtna kazna i mučenje. Američke su ih vlasti zato deportirale u jedinu zemlju koja ih je željela prihvatiti, britansku koloniju Bermude, koja je najpoznatija kao jedna od omiljenih turističkih destinacija zapadne hemisfere.

I tako su se, kako javlja njujorški dnevnik, četiri dojučerašnja zatočenika iz Guantanama našla u "raju na zemlji". U japankama i kratkim hlačama – bermudama – odmaraju se na plaži, jedu sladoled i pomalo se čude misterioznim putovima sudbine koja ih je dovela na ovo otočje.

Naime, skupina njihovih sunarodnjaka iz Guantanama je 2007. poslana u Albaniju, koja je bila jedina zemlja koja je tada pristala primiti bivše zatočenika uz ovog američkog zatvora.

Italija će preuzeti tri zatvorenika

Talijanski premijer Silvio Berlusconi, u nastojanju da popravi svoj narušeni međunarodni ugled, pristao je da Italija preuzme tri zatvorenika iz Guantanamo Baya i pohvalio je američkog predsjednika Baracka Obamu nakon njihovog dugog sastanka u Bijeloj kući.

Dva čelnika su razgovarala u ponedjeljak o temama - od Guantanama do dnevnog reda julskog samita Grupe osam industrijski razvijenih zemalja u L'Aquili, apeninskom gradu razorenom potresom ovog proljeća, javio je AP.

"Pravo je zadovoljstvo vidjeti da je sudbina najveće svjetske demokratije u tako dobrim rukama", rekao je Berlusconi misleći naravno na predsjednika Obamu, koji je na to rekao kako se "nada da su njegovi saradnici čuli ovu pohvalu".

Govoreći nakon sastanka u Ovalnom urredu, Obama je pohvalio Berlusconija i izjavio da je "izuzetno zahvalan za njegovo prijateljstvo".

Sastanak je bio prilika za Berlusconija da popravi svoj ugled nakon skandala vezanog za njegovu vezu s 18-godišnjom manekenkom - za koju tvrdi da nije neprimjerena - što je izazvalo osude širom svijeta.

Pokazivanje javnog prijateljstva s popularnim američkim predsjednikom i jačanje talijanskih veza s Amerikom među njegovim su glavnim ciljevima na popravljanju vlastite slike u svijetu.

A talijanski pristanak da preuzme tri zatvorenika iz Guantanama dobra je vijest za Obamu, koji vrši pritisak na američke saveznike da preuzmu neke od zatvorenika.

Njegovi napori da oslobodi neke zatvorenike ili ih pošalje u američke zatvore naišli su na žestoko protivljenje u Kongrersu.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije