Zatvorena jedna od najvećih trgovina psećeg mesa u Južnoj Koreji

Radiosarajevo.ba
Zatvorena jedna od najvećih trgovina psećeg mesa u Južnoj Koreji
Foto: Humane Society / Nakon zatvaranja trgovine psećeg pasa spašeno njih 80

Jedna trgovina u Južnoj Koreji u kojoj se prodavalo pseće je zatvorena u ponedjeljak, 1. jula, piše portal Unilad.

Trgovina u gradu Busan je bila među najvećim te vrste u ovoj zemlji. Za potrebe poslovanja trgovine ubijani su psi.

Prilikom zatvaranja trgovine, spašeno je 80 uplašenih pasa. Lokalna vlast je vlasniku trgovine ponudila da se bavi nekom drugom djelatnosti.

Horor u Kini: Na Yulin festivalu ubijeno i pojedeno više od 3.000 pasa

Spašene pse je zbrinulo nekoliko organizacija - Humane Society International, Korean Animal Welfare Association, Korea Animal Rights Advocates i Korean Alliance for Prevention of Cruelty to Animals.

Aktivistkinja Humane International Society Nara Kim je ovim povodom poručila:

"Ne postoje riječi kojima mogu opisati sreću i zadovoljstvo zbog zatvaranja ove trgovine. Postojala je decenijama kao simbol okrutnosti nad psima koji su bili u kavezima izloženim na ulici zbog zainteresovanih kupaca. Zatvaranje ove trgovine znači i kraj ere psećeg mesa u Južnoj Koreji. Ovo je znak da su se zakoni poboljšali i da lokalna vlast ne želi više ništa imati s ovom industrijom. Znam da je u proteklih nekoliko godina uložen veliki napor da se ovo desi. Ali prije dvije godine ne bih mogla vjerovati da će se ovo desiti. Sretna sam što su bar spašeni ovi psi."

Nara Kim je prizore prilikom spašavanja životinja opisala kao "vrlo uznemirujućim" dodavši da se osjetio nepodnošljiv neugodan miris u kavezima.

Svi psi su zbrinuti na odgovarajući način.

Neki od njih će biti udomljeni u Južnoj Koreji, a neki u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Zatvaranje ove trgovine je jedan u nizu poteza vlasti Južne Koreje. Prošle godine u gradu Seongnam je srušena najveća klaonica pasa u zemlji. Također je zatvoreno nekoliko trgovina koje su prodavale pseće meso.

Zatvaranje ove trgovine je uslijedilo nakon što je lokalna vlast postigla dogovor s njenim vlasnikom.

Kako je naveo Unilad, pretpostavlja se da se u cijeloj zemlji na farmama psećeg mesa još uzgaja blizu dva miliona pasa koji su izloženi brutalnostima.

Cilj Humane Society Internationala će biti da se zatvore te farme.

Aktivista organizacije Korea Animal Rights Advocates Yim Soonrye je istakao sljedeće:

"Industrija psećeg mesa je u opadanju. Dok su lokalne vlasti napravile velike pomake po ovom pitanju, Vlada mora također poduzeti nužne korake kojima će se zatvoriti ilegalne farme pasa."

Samim postojanjem ovih farmi i onima što se radi na njima predstavlja kršenje zakona o dobrobiti životinja, zaključio je Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije