Zatvoren Crveni trg, uhapšeno 30-oro

Radiosarajevo.ba
Zatvoren Crveni trg, uhapšeno 30-oro

Ruske vlasti blokirale su danas pristup Crvenom trgu u Moskvi i uhapsile oko 30 opozicionih aktivista  koji su imali namjeru da tamo održe demonstracije, javlja Radio Slobodna Evropa.

Kako je javio izvještac agencije France presse, aktivisti ruske opozicije, koji su se okupili pored Crvenog trga, nosili su transparente na kojima je pisalo "Rusija bez Putina", i bijele trake, sada simbol ruske opozicije. 

"Crveni trg je zatvoren", saopštila je ruska policija i dodala da je takvu odluku donijelo obezbjeđenje Kremlja. 

Jedan izvor iz opozicije je agenciji Interfaks rekao da je uhapšeno 30 aktivista. 

U posljednjih nekoliko dana Putinovi protivnici su preko društvene mreže Facebook, u poruci pod naslovom "Bijeli trg", pozvali pripadnike opozicije da se danas okupe na Crvenom trgu, a obećanje da će skupu  prisustvovati dalo je skoro 4.000 ljudi. 

Jučer je u Moskvi i Sankt Peterburgu na demonstracijama, za koje policija nije izdala dozvolu, uhapšeno više od 80 ljudi. Učesnici tog skupa, održanog 31. marta, zatražili su poštivanje 31. člana ruskog Ustava, kojim se garantuje pravo na okupljanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije