Zatvaranje Julije Timošenko nelegalno i politički motivisano

Radiosarajevo.ba
Zatvaranje Julije Timošenko nelegalno i politički motivisano


Evropski sud za ljudska prava u utorak je hapšenje i zatvaranje bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko ocijenio nelegalnim i politički motivisanim. Istovremeno, sud je odbacio optužbe da je u pritvoru loše postupano prema bivšoj premijerki.  

Timošenko je uhapšena 5. augusta 2011. godine i od tada se nalazi u pritvoru, gdje je u nekoliko navrata štrajkala glađu i liječena od bolova u kičmi. U oktobru 2011. ona je osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlaštenja, kada je sklopila ugovor o isporuci gasa sa Rusijom.

Sud je jednoglasno zaključio da je došlo do povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima, prema presudi koju je donio Europski sud u Strasbourgu. Nakon presude, Timošenko je izjavila da je sretna zbog ove odluke.

„Danas je veoma važan dan za mene. Sretna sam što je Evropski sud ocijenio da je moje hapšenje i zatvaranje nelegalno“, navela je bivša premijerka u saopštenju.

Hoće li Timošenko biti oslobođena?

Francuska je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava pozvala Ukrajinu da oslobodi Juliju Timošenko.

„Pozivamo Ukrajinu da preduzme odgovarajuće mjere nakon ove presude, kao što je obećala da će uraditi i respektujući svoju riječ, ona će dokazati svoju privrženost poštivanju ljudskih prava i pravne države“, izjavio je Phipippe Lalliot, glasnogovornik Quai d'Orsaya na novinskoj konferenciji.

„Pozivamo na oslobađenje Timošenko“, rekao je on, naglasivši još jednom "nepravedan i politički orijentiran karakter intenzivnog procesa bivšoj premijerki i drugim bivšim ukrajinskim zvaničnicima.

Nejasno je da li će odluka suda u Strasbourgu biti pravno obavezujuća u Ukrajini.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije