Zatvara se osam holandskih zatvora

Radiosarajevo.ba
Zatvara se osam holandskih zatvora

Holandsko ministarstvo pravde objavilo je da je prinuđeno, zbog hroničnog pada kriminaliteta, zatvoriti osam zatvora jer su naprosto prazni. U posljednjih pet godina u Holandiji je kriminal u stalnom padu, što za neke i nije dobra vijest, piše kolumnista holandskog dnevnika „De Volkskrant“.

Holandija se suočava s nekoliko kriza izazvanih smanjenjem broja prestupnika. Razvija se javna debata o ovom problemu, pri čemu je najkritičnija situacija glede zatvorskih uposlenika koji ostaju bez posla. Jedno od rješenja ogleda se u mogućem uvozu belgijskih zatvorenika. Međutim, poteškoća ovog rješenja je u tome što bi holandski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen mora moliti svog belgijskog kolegu da mu isporuči svoje prekobrojne bandite, piše ovaj dnevnik.

Socijalisti iz SP-a učestvovat će u hitnoj debati, zajedno s kolegama iz liberalno desnog WD-a i ekstremno desnog PW, tradicionalno zabrinuti za prava radnika, u ovom slučaju zatvorskih službenika. Klasično socijalističko pomodarstvo i u ovom slučaju ne razumije kako funkcionira otvoreno tržište.

Plan zatvaranja zatvora predložen od strane državne sekretarice za pravdu, gospođe Albayrak, a PW i WD agresivno se protive takvom rješenju, koje bi pokazalo kako ipak nema potrebe za jačim moralnim stegama i državnom represijom. Desničarske stranke godinama uvjeravaju holandsku javnost da je kriminal van kontrole te da se svako ko izlazi van kuće nakon šest sati popodne izlaže neviđenoj opasnosti. Desničari nam poručuju, piše kolumnista Bert Wagendorp, da moramo postaviti jače ograde, zaštiti se od susjeda u kvartovima koji su se pretvorili u imigrantska geta, a svakog kriminalca, pored toga, imali bismo pravo upucati u nogu.

Ali ako je to ono što je bilo neophodno, ipak nismo dobili nešto što bi to uzrokovalo. Desničari su nas uvjeravali da je većina naših policajaca agorafobična, da su sudije pretolerantni slabići i da je jedini način odlaska u hotelski udobne zatvore ubistvo višečlane porodice. Pa čak i tada, tvrde oni, ubica bi odležao samo mjesec dana. Zato su, eto, sve ćelije prazne. Ukratko, pravo je čudo što je iko u zatvoru pored toliko programa resocijalizacije, preodgoja i socijalno korisnog rada…

Da, dame i gospode, u takvom nam je stanju zemlje, poručuju nam naši desničari.

Srećom, uvijek postoji opasnost od somalijskih pirata, pa tako neće svi zatvori biti zatvoreni. Ali, neka vas to ne umiruje. Uskoro ćemo i njih, sa električnim lisicama na rukama, sretati na ulazima u fakultete na kojim studiraju okeanografiju ili afričku književnost. I šta mislite, ko će platiti za to?, nastavlja Wagendorp.

Jadna stara Holandija!

Četiri godine glasači su mučeni ovakvom retorikom, a odjednom se pojavljuje Albayrak da nam kaže kako ćemo zatvoriti osam zatvora, jer je kriminal u opadanju. Ovo nije samo obični gaf desničara, ovo je šamar posred lica, i to s mokrom ribom u ruci.

Dan poslije ove vijesti gledao sam TV, piše dalje Wagendrop, i bivši državni tužilac Fred Teeven, inače liberalni desničar, izgledao je kao očajan čovjek. Baš ga je gospođa Albayrak, sa svojim mračnom projektom, ostavila samog, bez životnog smisla. Neće me iznenaditi ako opljačka banku ili napadne staricu prije održavanja rasprave o ovom pitanju, samo da pokaže kako kriminala, ipak, ima. Teška vremena za Freda. Jadnik zna da je kriminal u konstantnom opadanju od 1995. godine, zna da alternativni načini kažnjavanja donose dobre rezultate, pa zna i to da je, kada se sve uzme u obzir, Holandija prilično sigurna zemlja. Ali šta da radi?! Fred živi od prodavanja straha, kao i WD, kao i PW, koji ga prodaju naveliko. Neće oni da kriminalitet opada, propade im posao.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije