Zašto se razorni tajfun koji je pogodio Japan zove - Jebi

L. R.
Zašto se razorni tajfun koji je pogodio Japan zove - Jebi
EPA-EFE / Apokaliptični prizori u Japanu

Japan je danas pogodio najrazorniji tajfun u posljednjih 25 godina i iza sebe ostavlja pustoš.

Zasad se zna za devet mrtvih, više od 340 je povrijeđenih, govori za portal Radiosarajevo.ba japanski reporter Shigeki Tajima. On s obitelji živi u unutrašnjosti države gdje je situacija bolja, pada velika kiša i puše snažan vjetar - u trenutku razgovora, bila su 4 sata ujutro, no niko u Japanu ne spava. Svi čekaju jutro i razvoj situacije. 

Jebi je drugi tajfun koji je pogodio Japan proteklih sedmica, no prethodni nije bio ovako snažan. Jedan od najvećih aerodroma u Japanu je potpuno potopljen, a vjetar je usidreni brod, dug 89 metara (tanker) zabio u most. Prvi udari dogodili su se u prefekturi Tokushima, a na nevjerovatnim snimcima vidjeli smo kako se prevrću kamioni i ruše fasade. Naređena je i evakuacija za milion ljudi.

Ime ovog tajfuna, na našem jeziku je vrlo nepristojan glagol, no ime ovog tajfuna ne izgovara se sa J već sa Č - Čebi.

Tajfun je ime dobio po korejskoj riječi za glagol "progutati", a tako su se nazivali i drugi tropski cikloni na sjeverozapadu Pacifičkog okeana. 

Ime se prvi put koristilo još 2001, no te i 2006. godine pogrešno se pisalo kao Chebi. Na kraju je grešku ispravio WMO Komitet za tajfune, pa se sada koristi naziv Jebi.

Prije pet godina, tropska oluja koja je pogodila Filipine, Kinu i Vijetnam, također se zvala Jebi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije