Zašto bi ijedna žena glasala za republikance?

Radiosarajevo.ba
Zašto bi ijedna žena glasala za republikance?

Predsjednički izbori u SAD, koji će se održati 6. novembra, kao i predizborne kampanje kandidata u kojima se vodila nikad žučnija rasprava o ženskim reproduktivnim organima, otvorili su pitanje koje posljednjih dana postavljaju brojni američki mediji: zašto bi ijedna žena glasala za republikance?

Prema posljednjem istraživanju Gallupa, Obamine najjače karte kriju se upravo u sferi zdravstvenog osiguranja, te u njegovu korist preteže ženska populacija.

Jer, zašto bi žene glasale protiv svojih interesa? Taj interes je prvenstveno, podsjeća autorica Rebecca Sive, reproduktivno zdravlje žena. Kontrolom nad svojim reproduktivnim zdravljem, žene dobijaju i veću kontrolu nad ostatkom svog života, a republikanski kandidati pokazali su da im je ukidanje organizacije Planned Parenthood, legalizacije abortusa i dostupnosti kontracepcije visoko na listi prioriteta. Osim što se neprestano bave ženskim reproduktivnim organima, republikanski političari su više puta dokazali da o njima vrlo malo znaju.

9 laži koje republikanci govore o ženskom tijelu
Tradicija republikanskih zabluda o silovanju i trudnoći
'Silovanje je Božija volja
Abortus nije opravdan ni kod silovanja

Ukoliko Mitt Romney bude izabran za novog predsjednika SAD, primijenit će program koji je predložio njegov potencijalni potpredsjednik, Paul Ryan, a koji predviđa i da država može zabraniti abortus bez izuzetka. Ryanovi prijedlozi su također ukidanje Medicaida, zdravstvene pomoći siromašnim kategorijama stanovništva, kao i uskraćivanje finansijske pomoći organizaciji Planned Parenthood, najzaslužnijoj za laku dostupnost kontracepcijskih sredstava mladim Amerikankama, te moguće ozakonjivanje teze da život počinje začećem, a ne rođenjem.

Kako bi pobjeda Paula Ryana utjecala na žene u SAD?

Ryan smatra da „način začeća ne mijenja definiciju života“, čime opravdava svoju tezu da abortus ne bi trebao biti dostupan ni u slučajevima začeća putem silovanja, uprkos tome što zabrana abortusa nikad u historiji nije rezultirala sa manje neželjenih trudnoća, nego samo sa više posljedica po zdravlje žena i stopu smrtnosti usljed nestručno izvedenog zahvata.

Republikanski senatori i kongresmeni više su puta pokušali dokazati da ne vode „rat protiv žena“, kako se to predstavlja u javnosti, budući da se oni zalažu za „ekonomske interese koji su odvojeni i zasebni od pitanja zdravstva“. Brojni su autori, poput Charlesa M. Blowa, izazvani ovakvim stavom, podsjetili da ekonomska situacija jednog domaćinstva itekako ima veze sa planiranjem porodice, kao što planiranje porodice ima ogromnu vezu sa karijerom većine žena.

 

Šta je uradio Obama?

Jamison Doran podsjeća na zakone kojima je Obama, premda se njegovoj administraciji također mogu naći mane za posljednje četiri godine, unaprijedio položaj žena u Sjedinjenim Državama. Prvi prijedlog koji je Obama odobrio nakon što je došao na vlast bio je Zakon Lilly Ledbetter o poštenoj plati, kojim je ženama omogućeno da putem suda zahtijevaju svoja prava nakon što otkriju da su bile diskriminirane na radnom mjestu i plaćene manje od svojih kolega. Ovaj zakon trebao bi napokon staviti tačku na činjenicu da žene još uvijek zarade 77 centi dok njihovi muški kolege na istoj poziciji zarade 1 dolar. Kad se glasalo za Zakon Lilly Ledbetter, svi republikanski senatori glasali su protiv.

Uslijedio je Zakon o (dostupnoj) zdravstvenoj zaštiti, koji je omogućio ženama besplatne preventivne preglede i kontracepcijska sredstva, te označio kraj prakse osiguravajućih kompanija koje su zdravstveno osiguranje ženama naplaćivali više nego muškarcima.

Uprkos činjenici da je preko 99 posto žena u SAD koristilo kontracepciju u nekom periodu svog života i premda je to, gledano na dugi rok, mjera štednje, republikanci čvrsto stoje pri svojoj ideji da kontracepcija ne treba biti dostupna. Romney je tokom svoje predizborne kampanje najavio da će ukidanje zakona koji je prije 40 godina abortus učinio legalnim, biti njegova misija.

Obama je podržao pravo žena na izbor i organizaciju Planned Parenthood, koja pruža zdravstvenu zaštitu ženama koje nemaju zdravstveno osiguranje. Djelovanje Planned Parenthooda republikanski političari često svode na izvođenje abortusa, što je tek mali dio rada ove organizacije, koja se prvenstveno bavi preventivnim mjerama.

 

Sve to govori da bi se životi žena na tlu Sjedinjenih Država vratili decenijama unatrag sa izborom Mitta Romneya i njegovih pomoćnika. Zdravstvena zaštita, reproduktivno zdravlje, izbor da li, kad i koliko djece imati, kao i karijera i stanje bankovnog računa, bile bi stvari koje bi izmicale iz ruku ženama u njihovim sopstvenim životima. Zauzvrat bi im malo značili planovi za povećanje budžeta vojske i ulaganje u proizvodnju nuklearne energije i nafte, što Romney obećava u svojoj kampanji.

U posljednjih 40 godina izbora na tlu SAD, žene su bile prevladavajuće biračko tijelo, a Obamin izbor osigurale su također žene.
Žene koje su promijenile mišljenje

Čini se da republikanci zaboravljaju da i žene imaju pravo glasa, i to već dugo. S druge strane, napore Baracka Obame da osigura ženama bolji život prepoznale su i žene koje su ranije glasale za republikanske kandidate. Njihovi razlozi uglavnom se tiču miješanja političara u vrlo lične stvari pojedinca i nepoštivanje žena kao svjesnih i moralnih bića:

 

I premda su ispitivanja javnog mnijenja u posljednjih 5 godina pokazala da Amerikanke gorućim pitanjima smatraju radna mjesta i ekonomski prosperitet, kontroverzne izjave republikanaca koje se tiču silovanja, kontracepcije i abortusa uticale su na to da i one koje su ranije glasale za republikance zanemare ostale teme i pređu na drugu stranu.

A republikanci, koji već decenijama imaju manje žena među svojim biračima, nisu si smjeli dopustiti takve greške. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije