Zarif : Američko ubistvo generala je čin međunarodnog terorizma

Radiosarajevo.ba
Zarif : Američko ubistvo generala je čin međunarodnog terorizma
FOTO: Arhiv / Zarif: Branit ćemo se

Američko ubistvo iranskog generala čin je "međunarodnog terorizma", rekao je iranski šef diplomatije, dok većina država poziva na suzdržanost radi smanjenja napetosti.

General Qassem Soleimani, koji je u petak ujutro ubijen u američkom napadu u Iraku po direktnom nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa, bio je drugi najmoćniji čovjek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Ali Khameneija, a smatran je kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.

"To je krajnje opasna, budalasta eskalacija...

On je bio najefikasnija snaga koja se borila protiv Islamske države Irak i Levant i terorista Al-Kaide", rekao je iranski šef diplomatije Mohamad Javad Zarif za državnu televiziju.  

Irački parlament održat će u nedjelju vanrednu sjednicu na kojoj će razgovarati o nedjeljnom napadu koji je "kršenje suvereniteta" zemlje, rekao je irački premijer Adel Abdul Mahdi.

"Ponovno ističemo da će pretvaranje, posebno Iraka, u zonu sukoba naštetiti miru i sigurnost i Iraka i naše regije", navodi tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova Egipta pozvalo je "na trenutnu obustavu svih regionalnih miješanja u pitanja arapskih zemalja i naroda koje su dovele do zapaljivih nesuglasica i napetosti".

Sirija, bliska saveznica Teherana, osudila je ubistvo nazivajući ga "američkom zločinačkom agresijom" i "opasnom eskalacijom" u regiji. "Zločinačka agresija, u stilu kriminalnih bandi, potvrđuje američku odgovornost za nestabilnost u bratskom Iraku", prenosi agencija SANA.

Saudijska Arabija poziva na "suzdržanost kako bi se izbjeglo sve što bi moglo pogoršati stanje uz nekontrolirane posljedice nakon ubistva moćnog iranskog generala u Iraku", navelo je ministarstvo vanjskih poslova.

Rijad, saveznik Sjedinjenih Država i veliki protivnik Irana u regiji u istom saopćenju optužio je akcije milicija koje su izazvale eskalaciju nasilja.

Ujedinjeni Arapski Emirati, bliski Amerikancima i Saudijcima također su pozvali na "mudrost i mjeru".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije