Zarazna kolera hara Nigerijom

Radiosarajevo.ba
Zarazna kolera hara Nigerijom

Najmanje deset ljudi je umrlo, a 300 je hospitalizirano uslijed kolere koja zahvatila sjeverozapadnu nigerijsku državu Kano.

"Od kolere je umrlo 10 osoba u općinama Nassarava i Darla prošle sedmice, a oko 300 ih je hospitalizirano sa dijagnozom kolere u 44 općine", izjavio je za Anadolu Agency (AA) Tijjani Hussein, zamjenik direktora Službe za javno zdravlje i kontrolu bolesti pri Ministarstvu zdravlja.

Tijjani je potvrdio da je većina bolesnika smještena u državnu bolnicu Zana u Kanou, ali je upozorio da se bolest brzo širi i da već nedostaje mjesta za hospitalizaciju bolesnika.

"Mnogi od njih nemaju krevet i stoga ih smještamo u prostorije za osoblje", naglasio je Hussein.

Zvaničnici su upozorili da kriza eskalira u Bolnici za infektivne bolesti, koja više, ako je Tijjan potvrdio, nema kapacitete za smještanje pacijenata koji pristižu u nju.

Državna vlada je, u međuvremenu, apelirala na stanovnike da prijave slučajeve kolere u svoje najbliže bolnice, i da se isti upute tamo, kako bi se spriječilo prenošenje bolesti.

Zvaničnici potvrđuju da su ove godine u Nigeriji od kolere umrle 124 osobe, a 2,771 je bilo na liječenju. Također, stručnjaci su za alarmantne situacije upozorili na oskudne sanitarne uslove u zemlji.

UNICEF-ov šef za Zdravstvo, vodu i higijenu, Kannan Nadar, izjavio je da skoro dvije trećine populacije u Nigeriji ima uskraćene uslove pristupa toaletima.

U prijašnjem izvještaju ove godine, NOI POLLS, organizacija za ispitivanje javnog mnijenja u zapadnoj Africi, objavila je podatak da 47 posto Nigerijaca ima ograničen pristup vodi, a 85 posto njih dolazi do vode na individualne načine, dok je samo 9 posto cijele populacije uvezano u državni kanalizacioni sistem.

Prošle godine je, tadašnja ministrica vodoprivrede, Sarah Ochekpe, obznanila šokantnu činjenicu da oko 70 miliona Nigerijaca nema pitku vodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije