Zapadni diplomati: ‘Pa dobro, jeste li jučer gledali Putina?‘

4
Radiosarajevo.ba
Zapadni diplomati: ‘Pa dobro, jeste li jučer gledali Putina?‘
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

I dalje postoji 'vrlo veliki jaz' između Ukrajine i Rusije u mirovnim pregovorima, rekli su zapadni dužnosnici.

Reuters citira neimenovanog dužnosnika koji je rekao da obje strane ozbiljno shvaćaju mirovne pregovore, ali da nema znakova skorog preokreta:

'Obje strane ih shvaćaju ozbiljno, ali postoji vrlo, vrlo velik jaz između dotičnih pozicija.'

Robert Dacešin proveo 24 sata zaključan u pećini u Bosni i Hercegovini

Robert Dacešin proveo 24 sata zaključan u pećini u Bosni i Hercegovini

'Oni koji su jučer vidjeli predsjednika Putina kako se obraća naciji bilo bi oprošteno što misle da Rusija nije raspoložena za kompromise', kazao je drugi dužnosnik.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su obje strane vodile ozbiljne razgovore o neutralnom statusu Ukrajine, prenosi Jutarnji.

S druge strane, iz SAD je stigla tvrdnja da je Vladimir Putin ratni zločinac. Ubrzo se nakon američkog predsjednika Joe Biden oglasio i ukrajinski ministar odbrane Oleksij Režnikov koji je pozvao europske lidere da učine isto.

"Apeliram na članove europskog parlamenta da proglase Putina ratnim zločincem. To nije samo rat. To je državni teror", izjavio je Režnikov.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je u četvrtak da postoje 'vrlo, vrlo snažni dokazi' da je Putin ratni zločinac.

Kremlj je u srijedu ocijenio "neprihvatljivom i neoprostivom" izjavu američkog predsjednika Joea Bidena da je Putin 'ratni zločinac'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije