"Zapad 2017": Putinova vojna vježba kao priprema napada na europske države

Radiosarajevo.ba
"Zapad 2017": Putinova vojna vježba kao priprema napada na europske države
Foto: Sputnjik / Ilustracija
Velika ruska vojna vježba "Zapad 2017" ni u kom slučaju nije bila vježba "borbe protiv terorizma", kako je zvanično saopćeno, već simulacija konvencionalnog rata s NATO u Europi, piše njemački Bild.

Osnovni scenario, tvrde izvori, bilo je zauzimanje Baltika za samo nekoliko dana, a ruska vojska je navodno vježbala i iznenadni napad ("šok-kampanju") na zapadnoeuropske članice NATO-a, poput Njemačke i Holandije, ali i Poljske, Norveške i neutralnih država Švedske i Finske.

Dva izvora tvrde da su oružane snage Kremlja vježbale “zauzimanje regiona NATO koji je s ruskog stanovišta najosjetljiviji” - tri baltičke države. Istovremeno, Rusija je vježbala “naturalizovanje, odnosno stavljanje pod sopstvenu kontrolu aerodroma i luka (baltičkih država) kako bi se onemogućilo pristizanje pojačanja iz drugih članica NATO-a.

Obavještajni izvori otkrivaju da su “avioni dugog doleta ruske avijacije dva dana učestvovali u vježbi i izveli simulaciju nadlijetanja Baltičkog i Sjevernog mora. Vježbali su bombardovanje zapadnoevropskih ciljeva i približili se njemačkoj i danskoj obali sa Sjevernog mora, kao i sa Baltičkog mora, iz pravca švedskog, finskog i poljskog kopna."

Dio vježbe su bile i simulacije vazdušnih udara iz strateškog bombardera Tu-95, lovačkih aviona i aviona tankera, prenosi Bild.

U slučaju rata, cilj Rusije bio bi da “spriječi NATO armije da preduzmu vojne mjere, pošalju trupe i vrate područja u baltičkim zemljama koje su zauzeli Rusi”, navode izvori obavještajne agencije.

Zbog toga bi njemačke pomorske baze na Baltičkom i Sjevernom moru bili glavni ciljevi takvih vazdušnih napada.

Izvori za Bild kažu da bi rat Rusije i NATO mogla da izazove tzv. “obojena revolucija”, na primjer, u Bjelorusiji i drugim postsovjetskim državama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije