Zajedno oblikovati 21. stoljeće

Radiosarajevo.ba
Zajedno oblikovati 21. stoljeće

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu na naučnom skupu Od Balkanskih ratova do mira na Balkanu, koji je u Istanbulu okupio državnike i naučnike iz zemalja regije, izjavio je da se zemlje Balkana moraju okrenuti zajedničkom rješavanju problema sa kojima se suočavaju, prenosi Fena.

“Došlo je vrijeme da region Balkana ostavi sukobe i ratove iza sebe i da zajedničkim dogovorima i inicijativama pronalazi najbolja rješenja za sve zemlje regiona”, kazao je Davutoglu.

On je istakao da čitavo čovječanstvo mora naučiti značajne lekcije iz ratnih događaja koja su obilježila 20. stoljeće na Balkanu.

“Moramo naučiti lekcije iz tih teških iskustava kako se u 21. stoljeću ne bismo suočavali sa sličnim problemima i nasiljem”, napomenuo je Davutoglu.

Turski ministar je izjavio da su Balkanski ratovi bili prvo bolno iskustvo s kojim su se suočili narodi Balkana na samom početku 20. stoljeća.

“Balkanski ratovi su razdvojili narode koji su stoljećima živjeli zajedno u miru. Tačnije, u samo dvije godine, narodi koji su nekada bili tako bliski, postali su međusobni neprijatelji. Tada su se desila velika ubistva i velike migracije. Tada je stradao i zajednički identitet svih naroda Balkana. Isto tako, rasističke podjele u Drugom svjetskom ratu zahvatile su i Balkan, što je rezultiralo genocidima i stradanjima među narodima u tom dijelu Evrope”, kazao je Davutoglu, javila je agencija Anadolija.

Poslije Drugog svjetskog rata na Balkanu su nastavljeni međusobni antagonizmi i netrpeljivosti tako da je čitav region početkom 90-tih doživio velike političke i demografske transformacije.

“Poslije pada Berlinskog zida, desile su se nove traume i tragedije na Balkanu, etnički sukobi su pretvorili čitavu regiju u jezero krvi, balkanski narodi su krajem 20. stoljeća doživjeli sličnu sudbinu kao i početkom 20. stoljeća. Najbolji primjer takvog stradanja je grad Sarajevo”, kazao je Davutoglu.

Turski šef diplomatije je napomenuo da je iz tog razloga vrlo značajno da sve zemlje regiona zajedno grade budućnost u kojoj će živjeti u miru i blagostanju kako ne bi vječno bili mjesto “konflikata, genocida i ubijanja”.

“Sada ćemo 21. stoljeće oblikovati svi zajedno. Kako ponovo ne bismo doživjeli sudbinu iz 20. stoljeća, moramo se usaglasiti oko četiri glavna pitanja, a to su regionalno rješavanje problema, duboka regionalna integracija, politika vrijednosnog sistema umjesto ideološkog i konkurentne prednosti”, istakao je Davutoglu.

Dodao je da balkanske zemlje trebaju intenzivirati napore kako bi stvorile regiju nesmetanog putovanja kao što je to učinila Evropska unija.

“Kao što danas evropske države uvažavaju međusobne granice, isto tako Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Albanija, Makedonija, Turska, Bugarska i Grčka trebaju poštivati međusobne granice. Naime, državne granice trebaju i dalje biti tu gdje jesu, ali bitno je da ne postanu barijera jačanju naših kulturnih i ekonomskih veza”, napomenuo je turski ministar.

Davutoglu je istakao da je od presudnog značaja da se popravi imidž čitave regije Balkana u svijetu tako da ona postane prepoznatljiva po pozitivnim i afirmativnim dešavanjima.

“Do sada su se u svijetu Balkana prisjećali samo po ratovima i političkim krizama. Međutim, ovo stanje moramo promijeniti svi zajedno. Moramo isticati naše zajedničke vrijednosti, kao što su pjesme, običaji, jela i nacionalna nošnja, što će povećati mir i stabilnost u regiji”, izjavio je Davutoglu.

Također, Davutoglu je u obraćanju na konferenciji kazao da balkanske zemlje trebaju na uspješnom modelu skandinavskih zemalja graditi platformu za mir i saradnju. On je naglasio da je vrlo značajno da se nastave ovakvi skupovi na kojima će intelektualci, političari i predstavnici nevladinog sektora razgovarati o zajedničkim inicijativama i projektima, koji će doprinijeti izgradnji mirnijeg i naprednijeg regiona.

“Obišao sam čitav Balkan i shvatio sam da imamo više zajedničkih osobina nego različitosti. Isto tako, i na ovom skupu smo vidjeli snažnu političku volju da zajedno radimo na jačanju regionalne saradnje kako bi u 21. stoljeću region Balkana postao mjesto mira, sigurnosti i stabilnosti”, kazao je turski ministar vanjskih poslova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije