Zabilježena tri smrtna slučaja: Kapi za oči u SAD-u kontaminirane opasnim bakterijama

0
FENA
Zabilježena tri smrtna slučaja: Kapi za oči u SAD-u kontaminirane opasnim bakterijama
Foto: Twitter / Ilustracija / kapi za oči

Broj smrtnih slučajeva zbog upotrebe kontaminiranih kapi za oči je u Sjedinjenim Državama narastao s jedne na tri osobe, navodi se u saopćenju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Oslijepilo je najmanje osmero ljudi, a četvero ih je moralo na hirurško odstranjivanje očnih jabučica.

CDC je objavio da su kapi bile kontaminirane agresivnom vrstom bakterije koja je otporna na većinu standardnih antibiotika, naziva pseudomonas aeruginosa. 

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Povučeno je više od deset različitih marki kapi za oči koje se prodaju kao umjetne suze. Većina slučajeva povezana je s kapima za oči marki EzriCare i Delsam Pharma koje proizvodi Global Pharma Healthcare sa sjedištem u Indiji.

Pseudomonas je vrsta bakterije koja se nalazi u okolišu. Infekcija se širi zbog loše higijene, prljavih ruku ili preko medicinskih instrumenata i opreme koji nisu pravilno očišćeni i dezinficirani.

Bakterija je otporna na više vrsta antibiotika i do sada je uzrokovala oko 32.600 infekcija među hospitaliziranim pacijentima u SAD-u te oko 2.700 smrtnih slučajeva, upozorava CDC.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) prošlog mjeseca je izdala upozorenje zdravstvenim radnicima i javnosti, uz podršku CDC-a, da ne kupuju umjetne suze koje proizvode EzriCare ili Delsam Pharma zbog potencijalne bakterijske kontaminacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije