Škotska / Novi slučajevi širenja COVID-a na mačke, jedna uginula

23. 04. 2021. u 12:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Škotski naučnici identifikovali su dva slučaja u kojima su ljudi prenijeli koronairus na svoje mačke. Istraživači na Univerzitetu Glazgov rekli su da je kod dvije mačke potvrđen virus korona nakon što su ih zarazili vlasnici.

Radi se o različitim rasama i odvojenim domaćinstvima. Kod jedne mačke simptomi su bili blagi, ali je druga morala da bude uspavana, prenosi Srpskainfo.

Naučnici sada pokušavaju da unaprijede razumijevanje da li kućni ljubimci mogu da zaraze ljude.

Prema analizi koju su obavili istraživači, sada nema dokaza o prenosu virusa sa mačaka na ljude ili da mačke, psi ili druge domaće životinje mogu igrati neku bitnu ulogu u epidemiologiji infekcije koronavirusa kod ljudi.

Međutim, naučnici tvrde da domaće životinje mogu potencijalno da djeluju kao “virusni rezervoar”, što znači trajnu transmisiju, te da je važno poboljšati razumijevanje toga da li kućni ljubimci mogu da zaraze ljude.

Profesor Margaret Hozi iz Centra za virusna istraživanja Univerziteta u Glazgovu smatra da ova dva slučaja prenosa virusa sa čovjeka na životinju, odnosno mačku, pokazuju zašto je bitno da se bolje razumije infekcija koronavirusom kod životinja.

"Sada transmisija sa životinja na čovjeka predstavlja relativno mali rizik za javno zdravlje tamo gdje je velika transmisija čovjeka na čovjeka, međutim, kako se smanjuje broj slučajeva među ljudima mogućnost transmisije među životinjama postaje sve značajnija kao potencijalni novi izvor zaraze koronavirusom za ljude", rekla je Hozi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)