Za meningitis u SAD okrivljuju farmaceutsku firmu

Radiosarajevo.ba
Za meningitis u SAD okrivljuju farmaceutsku firmu

Epidemija meningitisa u Sjedinjenim Američkim Državama ne jenjava, a do sada je od ove bolesti preminulo 14 ljudi. Sve osobe su zaražene nakon primanja injenkcija steroida kompanije NACC kontaminiranih gljivicama, potvrdio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD.

Agencija Reuters u subotu je objavila kako je zaprimila nekoliko dojava od različitih pacijenata, kako je farmaceutrska kompaniju NACC (New England Compounding Center) iz Massachusettsa, koja se našla u središtu optužbi za izbijanje meningitisa, svoje lijekove prodavala bez recepta i bez uvida u zdravstveno stanje pacijenata, što je u suprotnosti sa pravilima.

Kompanija je na ovaj način stavila u promet na hiljade bočica kontaminiranih steroida, te tako izložilo riziku oko 14.000 ljudi, od kojih je 14 preminulo.

Na sličan način, prodavanjem steroida bez recepta, poslovala je i sestrinska firma Ameridose LLC, iako je prije nekoliko dana ova firma negirala bilo kakvu poslovnu vezu sa NACC-om.

Meningitis je upala moždanih ovojnica; inificirani pacijenti razvijaju brojne simptome koji se pojave u roku od jedne do četiri sedmice nakon primanja injekcija. Uključuju groznicu, izrazitu glavobolju, mučninu te simptome slične onima koji se pojave kad osoba doživi moždani udar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije