Za kraj mandata: Barack Obama želi zatvoriti Guantanamo

Radiosarajevo.ba
Za kraj mandata: Barack Obama želi zatvoriti Guantanamo

Bijela kuća najavila je plan za zatvaranje pritvorske jedinice Guantanamo. Tako bi Barack Obama – prije nego preda dužnost narednom američkom predsjedniku – ispunio staro obećanje o stavljanju katanca na zatvor koji je postao simbol bespravnog zadržavanja i okrutnosti nad pritvorenicima. 

"Vrijeme je za zatvaranje jednog poglavlja američke historije", izjavio je neimenovani izvor iz Bijele kuće listu Washington Post.

Predsjednik Barack Obama pokušao je u novembru 2015. zatvoriti zloglasnu kaznionicu na Kubi, ali je pretrpio žestok poraz u Kongresu

"Održavanje zatvora Guantanamo nije kompatibilno s našim nacionalnim interesima, podriva položaj SAD u svijetu, traži velika sredstva, šteti odnosima s ključnim saveznicima, ohrabruje nasilne ekstremiste", rekao je američki predsjednik i objasnio kako je u posljednje tri godine broj zatvorenika smanjen za 85 posto. 

Zatvor u Guantanamu, američkoj vojnoj bazi na Kubi, postao je poznat nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, a trenutno tamo "leži" 90 zatvorenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije