WikiLeaks objavio novi set dokumenata

Radiosarajevo.ba
WikiLeaks objavio novi set dokumenata


WikiLeaks je u srijedu objavio novi set diplomatskih dokumenata, a u prkosnoj poruci postavljenoj na internetu obećao je da će tajne nastaviti da "cure" uprkos hapšenju njegovog osnivača Juliana Assangea pod optužbama za seksualno zlosatavljanje.

WikiLeaks je pod pritiskom na mnogo frontova: njegov glavni urednik Julian Assange je u zatvoru i bori se protiv izručenja u Švedsku. Skoro simultani potezi kompanija kreditnih kartica Visa i MasterCard da zaustave proslijeđivati donacije tom websiteu oslabile su njegovu sposobnost da prikuplja novac, a misteriozni cyber napadi povremeno su štetili njegove servere.

U poruci objavljenoj na Twitteru u srijedu, portparol Kristinn Hrafnsson odbacio je značaj pritiska.

- U utorak navečer "objavljen je posljednji set dokumenata, a naši medijski partneri objavili su svoje nove priče. Nećemo biti zaustavljeni ni sudskom akcijom niti korporativnom cenzurom. WikiLeaks je još online. Puna stranica duplicirana je na više od 500 lokacija. Svakog dana, priče se pune više od 50 miliona puta, navodi Hrafnsson.

WikiLeaks je osnažen masovnom podrškom na internetu. Twitter je nakrcan podrškama solidarnosti. Fecebook stranica tog sitea ima milion simpatizera. A tehnološki potkovane pristalice organizuju bojkote i ostale akte u znak podrške WikiLeaksu.

Posljednji dokumenti obuhvataju detalje britansko-libijskih odnosa uoči oslobađanja osuđenog bombaša iz Lockerbieja Abdela Baseta al-Megrahija, osjetljivu temu koja je pogoršla odnose između Washingtona i Londona. Drugi dokumenti u detalje opisuju ekscentrične geste libijskog lidera Moammara Gadhafija, dok WikiLeaks također daje u detalje priču o zabavi na Noć vještica - začinjenu mjesečinom, vrhunskim alkoholnim pićim i prostitutkama - koju je organizovao bogati saudijski princ u gradu Džedi.

Fena, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije