WHO: Svinjska gripa se više ne može zaustaviti (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
WHO: Svinjska gripa se više ne može zaustaviti (VIDEO)

Smrtonosni virus svinjske gripe koji je otkriven u Meksiku više se ne može zaustaviti, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija. Potpredsjednik WHO-a Keiji Fukuda tvrdi kako se zemlje sada trebaju fokusirati na suzbijanje posljedica virusa.

WHO je podigao razinu opasnosti s 3 na 4, što je samo par koraka od proglašavanja pandemije. Vjerovatni broj umrlih u Meksiku podigao se na 152, premda je samo 20 slučajeva potvrđeno. SAD, Kanada, Španija i Britanija potvrdile su blaže verzije. Odluka WHO-a da se razina opasnosti podigne na 4, došla je nakon hitnog sastanka stručnjaka organiziranog povodom brige zbog moguće pandemije. Razina 4 znači da virus pokazuje sustavnu mogućnost prelaska s čovjeka na čovjeka, te se brzo širi unutar zajednice. 'To se može interpretirati kako ozbiljan korak ka pandemiji. No također ukazuje da tamo još nismo stigli, ali se krećemo', objašnjava Fukuda.

Vezano>>Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalno stanje pripravnosti

Dodaje kako se virus previše raširio da se zaustavljanje više ne čini opcijom, te da bi se države trebale fokusirati na postavljanje niza mjera kojima će se zaštiti populacija. Također je naglasio da stručnjaci nisu preporučili zatvaranje granica i ograničenje putovanja. 'Kada se virus raširi, takve mjere malo pomažu u zaustavljanju širenja', objašnjava Fukuda.

Fukuda je rekao da stručnjaci WHO-a pozivaju sve države da pojačaju pripreme za liječenje gripe dodajući kako će WHO nastaviti sa sezonskim cijepljenjem. Svjetska zdravstvena organizacija, istaknuo je Fukuda, ne preporuča zatvaranje granica ni ograničavanje putovanja zbog svinjske gripe.

Od inicijalne faze do mogućnosti kupnje cjepiva pet do šest mjeseci

Predstavnik odbora stručnjaka za hitna stanja Gregory Hartl je kazao i da je počeo rad na proizvodnji cjepiva protiv toga virusa. Hartl je rekao kako se ta bolest, potvrđena zasad u Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Španjolskoj proširila na više od jedne lokacije, što je dovoljno za dizanje razine uzbune. No još je potrebno dosta podataka o načinu širenja bolesti, rekao je. Potrebno je provjeriti jesu li slučaji zabilježeni u drugim zemljama uvezeni iz Meksika. Po Hartlovim riječima, Američki centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) uzeo je uzorak virusa H1N1 koji izaziva tu bolest, proizveo je soj virusa za cjepivo i sad ga uzgaja na jajima, što je prvi stupanj proizvodnje cjepiva. On kaže da od ove inicijalne faze do mogućnosti kupnje cjepiva u ljekarnama obično prođe pet do šest mjeseci.

Vezano>>U Švicarskoj u vozu eksplodirao spremnik s uzorcima svinjske gripe

Nijedan dio svijeta nije siguran

Vezano>> U BiH formirana radna grupa za praćenje svinjske gripe

Nijedno područje u svijetu nije zaštićeno od virusa svinjske gripe koja je u Meksiku odnijela gotovo 150 života, upozorio je u ponedjeljak drugi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije Keiji Fukuda. 'U vrijeme kada ljudi zrakoplovom brzo putuju svijetom, nema nijednog kutka na zemlji kamo virus ne bi mogao stići', rekao je Fukuda na telefonskoj konferenciji iz sjedišta organizacije u Ženevi.

Vezano>> U Kini najvjerovatnije nema nijednog slučaja 'svinjske gripe'

Fukuda je rekao i kako se radi na cjepivu protiv svinjske gripe, ali će za njegov razvoj biti potrebno 4 do 6 mjeseci. Predstavnik kriznog stožera WHO-a Gregory Hartl kazao je da je još potrebno dosta podataka o načinu širenja bolesti i da treba provjeriti jesu li slučajevi zabilježeni u drugim zemljama uvezeni iz Meksika.

Vezano>> U Australiji zabilježeno 40 potencijalnih slučajeva 'svinjske gripe'

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije