WHO proglasio peti stepen opasnosti od pandemije virusa H1N1

Radiosarajevo.ba
WHO proglasio peti stepen opasnosti od pandemije virusa H1N1

Svjetska zdravstvena proglasila je peti stepen opasnosti od svinjskog gripa, jedan ispod objave potpune globalne epidemije, odnosno pandemije.

Peta faza uzbune znači da postoji prenos virusa s čovjeka na čovjeka u najmanje dvije zemlje.

Ovaj potez agencije UN-a uslijedio je nakon smrti 23-mjesečnog djeteta u Teksasu, što je prva žrtva novog gripa izvan Meksika, odakle je epidemija krenula.

Čitavo čovječanstvo je u opasnosti, potvrdili su iz Svjetske zdravstvene organizacije, nakon objave o podizanju stepena opasnosti od svinjskog gripa.

Apel je upućen svim zemljama da aktiviraju planove za pandemiju, uključujući pojačano nadgledanje i mjere kontrole zaraze.

"Situacija se razvija veoma brzo, dakle moraćemo sačekati da vidimo šta će se desiti u narednim danima. Ukoliko se pojave novi slučajevi, ili dokazi da se dešava transmisija s čovjeka na čovjeka, direktna transmisija, u drugim zemljama u drugim regijama, onda bi to moglo zahtijevati podizanje faze pandemije na šest", izjavio je Ala Alwan, zamjenik generalnog sekretara Svjetske zdravstvene organizacije.

U međuvremenu, Švicarska se pridružila listi zemalja koje su potvrdile zarazu virusom svinjske gripe. U Sjedinjenim Državama je najmanje 91 potvrđeni slučaj zaraze, u Novom Zelandu i Kanadi po 13, u Španiji 10, u Britaniji pet, u Njemačkoj tri i Izraelu dva, a u Austriji jedan slučaj.

Hrvatske vlasti smjestile su u karantin jednu Osječanku kod koje su otkriveni simtomi svinjske gripe nakon što se vratila iz studente posjete Sjedinjenim Državama. Epidemiolozi su sigurni da studentkinja nije zaražena virusom.

Ipak, Evropa je pripremljena za borbu protiv svinjske gripe bolje nego ikad, tvrde izvori iz Brisela pred sastanak evropskih ministara zdravstva koji bi trebali odlučiti da li će tražiti zabranu putovanja u Meksiko i Sjedinje Američke Države.

U EU čak tvrde da će vakcina protiv svinjske gripe biti spremna za 100 dana. Do tada će se koristiti lijekovi za običnu gripu, jer su joj simtomi bolesti najsličniji - povišena tjelesna temperatura, kašalj, curenje iz nosa, grlobolja, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja, umor, mučnina i povraćanje.

Virus svinjske gripe, kao i kod obične, ne bira dobne granice, a kao prevencija savjetuje se pojačano provođenje općih higijenskih mjera - ruka na ustima pri kihanju i kašlju, te učestalo pranje ruku.

ftv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije