WHO i milijarder Bloomberg upozorili na opasnost e-cigareta za zdravlje

0
Hina
WHO i milijarder Bloomberg upozorili na opasnost e-cigareta za zdravlje
Pixabay / Elektronske cigrete

Elektronske cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje te njihovu upotrebu treba regulirati, da bi se u samom začetku duhanskoj industriji onemogućilo dobijanje potencijalnih kupaca, upozorio je u utorak WHO.

"Nikotin izaziva snažnu ovisnost, a jednako su opasni i elektronički inhalatori nikotina pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulirati", rekao je šef UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je u utorak objavio novo izvješće o borbi protiv pušenja realizirano u suradnji s Bloomberg Philanthropies.

U izvještaju piše da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju djecu i adolescente koje privlače hiljadama raznih okusa.

Elektronske cigarete - undefined

Pixabay: Elektronske cigarete

Michael Bloomberg, milijarder i bivši gradonačelnik New Yorka koji je već duže vrijeme angažiran u borbi protiv pušenja, osudio je taktiku duhanskih firmi.

"S obzirom na primjetni pad prodaje cigareta, duhanske firme agresivno promoviraju nove proizvode poput e-cigareta ili sličnih duhanskih proizvoda te lobiraju kod vlada, tražeći od njih ograničenja postojećih propisa. Njihov je cilj jednostavan: pridobiti novu generaciju ovisnika o nikotinu, a mi im to ne možemo dopustiti", smatra Bloomberg.

Stoga šef WHO-a vjeruje da bi u zemljama u kojima ti proizvodi nisu zabranjeni "vlade trebale usvojiti odgovarajuće mjere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prijete od elektroničkih nikotinskih inhalatora te da bi spriječile njihovu upotrebu među djecom, adolescentima i ostalim zdravstveno osjetljivim skupinama".

Elektronske cigarete - undefined

Pixabay: Elektronske cigarete

UN-ovu agenciju posebno zabrinjava upotreba elektronskih cigareta među mlađima od 20 godina zbog štetnog učinka nikotina na razvoj mozga u ovoj osjetljivoj životnoj dobi i zbog opasnosti koje mogu predstavljati određeni sastojci.

Po izvještaju UN-ove agencije, upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 ih je usvojilo bar jednu mjeru koja se odnosi na ograničenje njihove upotrebe, na primjer - zabranu oglašavanja.

Iako  se udio pušača u brojnim zemljama smanjio, globalni porast broja stanovnika znači da ukupan broj pušača "ostaje jednako visok", stoji u izvješću WHO-a te se dodaje da pušenje godišnje ubije 8 milijuna pušača, uključujući i milijun pasivnih pušača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije