WFP traži bolji pristup borbenim zonama

Radiosarajevo.ba
WFP traži bolji pristup borbenim zonama

Svjetski program za hranu (WFP) Ujedinjenih nacija uputio je poziv u kojem traži bolji pristup sirijskim regijama koje su najviše pogođene sukobima koji traje, naglasivši da ne mogu procijeniti potrebe u oblastima u kojima bjesne borbe, prenosi Fena.

"Moramo imati pristup borbenim zonama. Ne znamo kolike su potrebe u tim zonama", rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica WFP-a Abeer Etefa, koja se javila pomoću internetske veze.

"Pomoć u hrani stiže u sve oblasti, bilo da su pod kontrolom vlade ili opozicije, s izuzetkom onih koje se nalaze u središtu borbi", objasnila je ona.

Potreba za hranom, lijekovima i skloništem povećava se zbog eskaliranja sukoba koji je u toku i koji traje nekoliko sedmica, izjavio je Greg Barrow, glasnogovornik WFP-a.

Prema riječima Etefe, zaposlenici UN-a koji su prisutni na terenu su joj kazali da je broj raseljenih osoba, prvobitno procijenjen na 1,2 miliona sada bliži broju od dva miliona.

"Ljudi su stalno u pokretu. Neki su se raseljavali dva ili čak tri puta", navela je ona.

WFP radi u saradnji s lokalnim nevladinim organizacijama i sirijskim Crvenim polumjesecom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije