Washington Post: Ne očekujte ništa od Ženeve II

Radiosarajevo.ba
Washington Post: Ne očekujte ništa od Ženeve II

Mirovna konferencija u Ženevi neće donijeti ništa novo, jer sirijska opozicija koju podržava Zapad ne predstavlja većinu pobunjeničkih snaga, dok predsjednik te zemlje Bašar el-Asad ne namjerava da napusti vlast, što je uslov SAD za novu tranzicionu vladu, piše Washington Post.  

Dnevnik u uredničkom uvodniku ocjenjuje da su nerealna očekivanja državnog tajnika SAD-a Johna Kerrya da Asad može da bude izuzet iz nove vlade. 

''Nema naznaka da Rusija i Iran to prihvataju i Ženeva II bi mogla da postane samo beskonačna pričaonica koja ništa neće riješiti'', navodi Post. 

Post optužuje administraciju predsjednika SAD-a Baracka Obame za lošu politiku prema Siriji i neispunjena obećanja da će pomoći pobunjeničke snage. 

''Državni tajnik Kerry djelovao je da ni sam sebe ne može da ubijedi u svoje riječi kada je pozvao opoziciju da učestvuje na mirovnoj konferenciji, obećavši im da će tranziciona vlada biti bez Asada'', piše WP i dodaje da je slična inicijativa doživjela neuspjeh i prije dvije godine. 

Post ocjenjuje da donekle ohrabruje Kerryeva izjava da SAD i dalje imaju sredstva da izvrše pritisak na sirijskog lidera, ali naglašava da bi to mogao da bude "još jedan blef Obamine administracije", piše agencija Tanjug.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije