Washington namjerava dozvoliti posjedovanje marihuane

Radiosarajevo.ba
Washington namjerava dozvoliti posjedovanje marihuane

Odbornici gradske skupštine u američkoj prijestolnici Washingtonu glasaće uskoro o dekriminalizaciji posjedovanja manje količine marihuane, javlja Tanjug.

Agencija Reuters navodi da je ovim zakonskim prijedlogom predviđeno da se ne odgovara krivično za posjedovanjekoličine manje od jedne unce (28 grama).

Umjesto do sada predviđene moguće zatvorske kazne do šest mjeseci, bila bi uvedena novčana kazna (25 dolara) i oduzimanje marihuane.

Washington Post prenosi danas istraživanje po kome 63 posto građana podržava potpunu legalizaciju posjedovanja trave, dok se 34 posto protivi tome.

Međutim, čak polovina onih koji se protive legalizaciji, podržava dekriminalizaciju i uvođenje novčane kazne do 100 dolara za posjedovanje.

Na referendumima održanim prošle godine Colorado i država Washington legalizovali su korištenje marihuane u "rekreacione svrhe" dok više država prihvata izdavanje trave građanima putem ljekarskih recepata.

Referendumi su najavljeni i u Californiji i nizu država na zapadu Amerike gdje istraživanja pokazuju da su glasači opredijeljeni za legalizaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije