Washington: Gardisti suspendovani zbog povezanosti sa ekstremnim desničarima

0
AA
Washington: Gardisti suspendovani zbog povezanosti sa ekstremnim desničarima
Foto: AA / Washington

Komandant Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih država (SAD) Daniel Hakonson saopćio je da je 12 gardista suspendirano sa zadataka tokom sutrašnje inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena jer je utvrđeno da imaju veze sa ekstremnim desničarskim grupama.

General Hakonson je u Pentagonu novinarima kazao kako su dvojica gardista posredstvom društvenih mreža otkrili svoje radikalno desničarske stavove.

Povezanost sa radikalnim elementima za još deset gardista utvrdili su agenti FBI-ja“, kazao je Hakonson i dodao kako ti vojnici neće obnašati dužnost tokom sutrašnje inauguracije novog američkog predsjednika Bidena.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Christopher Miller jučer je saopćio da će sigurnosnim provjerama biti podvrgnuto svih 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji će u srijedu osiguravati inauguraciju novoizabranog američkog predsjednika.

Ministarstvo odbrane, FBI i druge američke sigurnosne agencije s maksimalnim oprezom provode pripreme u Washingtonu uoči svečane inauguracije Bidena i izabrane potpredsjednice Kamale Harris.

Inauguraciju u Washingtonu će osiguravati 25.000 naoružanih gardista, a sigurnosne mjere su dodatno pojačane zbog nereda koji su u zgradi Kongresa izbili 6. januara nakon upada pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. U tim neredima poginulo je pet osoba.

Kompleksi Kongresa i Bijele kuće trenutno trenutno izgledaju poput militariziranog urbanog centra unutar kojeg se priprema inauguracija novog američkog predsjednika Bidena. Cijeli taj kompleks je ograđen barijerama, uključujući i zgradu Vrhovnog suda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije