! / Vulkan na La Palmi je "zaspao". Bila je to najduža zabilježena erupcija na otoku

25. 12. 2021. u 21:00:00 Hina

Shares: 0

Vulkan na kanarskom otoku La Palmi, iz kojeg su tijekom 85 dana potekle rijeke užarene lave, konačno je utihnuo pa su lokalni stanovnici primili "božićni poklon" kojeg će se dugo sjećati.

Odbor za hitne slučajeve (Pevolca) izvijestio je kako je danas i službeno prestala erupcija započeta 19. septembra na tom španskom otoku u Atlantskom oceanu, sjeverozapadno od obale Afrike.

Vulkan je naglo zaspao navečer 13. decembra, a od tada nije bilo izbijanja lave niti značajnijih potresa pa su stručnjaci uvjereni kako je definitivno završila njegova aktivnost.

"Erupcija je završila", rekao je Julio Pérez, glasnogovornik regionalne vlade Kanara.

Španski premijer Pedro Sánchez, koji je tokom krize nekoliko puta posjetio otok, poručio je kako je to "najljepši poklon za Božić".

"Potpuno se divim ljudima La Palme", napisao je na Twiteru.

"Nastavit ćemo raditi zajedno, sve institucije, kako bi smo obnovili prekrasni otok La Palmu te popravili nastalu štetu", dodao je Sancez.

Bit će to zahtjevan posao premda niti jedan život nije izgubljen u naletu lave, pepela i toksičnog oblaka dima. Više od 2.900 domova i zgrada je uništeno a lava debljine jednog metra je prekrila gotovo 1.200 hektara otoka.

Šteta je procijenjena na preko 900 miliona eura.

Posljednjih sedmica su održavani razni sportski događaji širom Španije putem kojih se prikupljao novac za stradale, a također se prodaju i prigodni kalendari s impresivnim fotografijama vulkanske erupcije.

Iz svojih domova je evakuirano oko 7.000 od ukupno 84.000 stanovnika. Pérez je rekao kako bi se prvi povratnici mogli vratiti tokom prve polovine januara.

Zbog nakupljenog dima bilo je otkazano 500 letova tokom povremenog zatvaranja zračnog prometa, ali sada se očekuje porast turističkih dolazaka.

Bila je ovo najduža zabilježena erupcija na La Palmi. Vulkanska aktivnost 1585. godine trajala je na tom otoku 84 dana.

Ali, najduža registrirana aktivnost nekog vulkana u Španiji dogodila se od 1730. do 1736. godine, također na kanarskom otoku Lanzarote - tamo je erupcija trajala 2055 dana, a danas je zbog tako oblikovanog okoliša Lanzarote jedno od najatraktivnijih turističkih mjesta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA