Von der Leyen hvali 'nevjerovatan' tempo ukrajinskih reformi

3
Fena
Von der Leyen hvali 'nevjerovatan' tempo ukrajinskih reformi
Fena / Ursula von der Leyen

Predsjednica Komisije Evropske unije Ursula von der Leyen pohvalila je u petak "nevjerovatan" napredak Ukrajine u provođenju reformi za borbu protiv korupcije, očuvanje prava manjina i osiguranje nezavisnog pravosuđa.

Borba protiv korupcije je glavni uslov za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju, koja je Kijevu ponudila status kandidata prošle godine.

Ukrajina radi na paketu reformi "od nezavisnosti pravosuđa do borbe protiv korupcije, od prava manjina do slobode medija", rekla je Von der Leyen tokom ceremonije dodjele nagrada u New Yorku.

Oglasio se Feđa Dudić nakon historijskog uspjeha: 'Uživajte u ovom danu moji Kragujevčani'

Oglasio se Feđa Dudić nakon historijskog uspjeha: 'Uživajte u ovom danu moji Kragujevčani'

"Moram reći da je nevjerovatno vidjeti koliko brzo i odlučno Ukrajina provodi ove reforme uprkos ratu. Oni brane svoju zemlju i reformišu se", rekla je, ali se nije posebno osvrnula na nastojanja Ukrajine da se pridruži bloku od 27 zemalja niti precizirala bilo koje konkretne reformske mjere na koje je mislila.

Visoki zvaničnici EU prošlog mjeseca rekli su da Ukrajina ostvaruje napredak u političkim reformama kako bi otvorila put za pregovore o članstvu, ali da još uvijek mora napredovati u pet važnih oblasti.

MMF je prošlog mjeseca odobrio tranšu od 890 miliona dolara iz svog paketa na osnovu "snažnog napretka" Ukrajine u ispunjavanju reformskih obaveza, ali je rekao da druge mjere u  transparentnosti i borbi protiv korupcije "moraju da se nastave bez odlaganja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije