Vojska objavila video: Posljednji trenutci Yahye Sinwara koji štapom udara izraelski dron

0
Radiosarajevo.ba
Vojska objavila video: Posljednji trenutci Yahye Sinwara koji štapom udara izraelski dron
Foto: YouTube/Screenshot / Objavljen video izraelske vojske

Izraelski dužnosnici, sigurnosne službe i Izraelske obrambene snage (IDF) objavili su u četvrtak 17. oktobra, da je u akciji izraelskih snaga u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, ubijen Yahya Sinwar, jedini preostali vođa Hamasa, kojeg se smatra glavnim odgovornim za planiranje krvavog upada boraca te palestinske skupine koju podržava Teheran u Izrael 7. oktobra prošle godine, masakra koji je uslijedio i otmice više od 200 osoba, od kojih se mnoge još nalaze u zatočeništvu.

Nakon napada, Izrael je pokrenuo osvetničku vojnu operaciju u Pojasu Gaze, u kojoj je u nešto više od godinu dana život izgubilo nekoliko desetaka hiljada Palestinaca, uglavnom civila, i koja je naišla na oštre kritike međunarodne zajednice, ali bez prevelikog učinka, budući da izraelske snage nastavljaju s vojnim operacijama u Gazi.

Situacija je eskalirala izraelskim operacijama protiv snaga proiranske šijitske skupine Hezbolah u Libanonu, ubistvom vođe skupine Hassana Nasrallaha te niza drugih visokih dužnosnika, nakon čega je Iran izveo masivni raketni napad na Izrael 1. oktobra. Odmazda Izraela zbog tog napada tek se očekuje.

Rutte i Zelenski u Briselu, generalni sekretar pružio podršku Ukrajini: "Bit ćete članica NATO-a!"

Rutte i Zelenski u Briselu, generalni sekretar pružio podršku Ukrajini: "Bit ćete članica NATO-a!"

Načelnik štaba IDF-a, general-pukovnik Herzi Halevi, izjavio je da izraelske snage nisu unaprijed imale obavještajne podatke da se vođa Hamasa nalazi u objektu koji se našao na udaru izraelskih vojnika.

Yahya Sinwar smatran je jedinim preostalim vođom ove palestinske skupine nakon ubojstva Ismaila Haniyeha, političkog vođe Hamasa, u Teheranu 31. jula. On je ubijen eksplozivnom napravom koja je tajno prokrijumčarena u luksuzni pansion u kojem je odsjeo, kako su tvrdili bliskoistočni dužnosnici. Pansionom je upravljala i osiguravala ga Iranska revolucionara garda (IRGC).

Haniyeh je boravio u glavnom gradu Irana na predsjedničkoj inauguraciji Masuda Pezeškiana, koji je izabran na funkciju nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u svibnju, piše Jutarnji.hr.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da ubistvo čelnika Hamasa označava "početak dana nakon Hamasa". "Hamas više neće vladati Gazom", rekao je Netanyahu. "Ovo je prilika za vas, stanovnike Gaze, da se konačno oslobodite njegove tiranije", poručio je Palestincima u Pojasu Gaze. "Sinwar vam je uništio živote. Govorio vam je da je lav, no zapravo se sakrio u mračnu jazbinu i ubijen je dok je u panici bježao od naših vojnika", dodao je.

Rekao je da će čelnici Hamasa biti eliminirani, ali i da će svi koji drže izraelske taoce preživjeti, ako odlože oružje i oslobode zarobljenike. Netanyahu je poručio da Sinwarovo ubistvo jasno pokazuje kritičarima u Izraelu i inozemstvu zašto je njegova vlada inzistirala na nastavku rata. "Zašto smo inzistirali, unatoč svim pritiscima, da uđemo u Rafah, utvrđeno uporište Hamasa, gdje su se skrivali Sinwar i mnoge ubojice".

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je ubistvo Yahye Sinwara "dobrim danom za Izrael, za Sjedinjene Države i za svijet". Biden je u izjavi naveo da je Sinwar odgovoran za "neopisivo divljaštvo" u Izraelu 7. oktobra i "toliko toga što je uslijedilo".

Izraelci su, nakon što je potvrđeno da je Sinwar mrtav, objavili nevjerojatnu snimku posljednjih trenutaka šefa Hamasa. Kada su detektirali da se netko nalazi u razrušenoj zgradi, IDF je poslao dron kako bi snimio o kome se tačno radi. Ono što je kamera uhvatila je nevjerojatno - povrijeđeni Sinwar povrijeđen sjedi u fotelji i pokušava dron gađati štapom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije