Analiza: Kolika je snaga Sjeverne Koreje u odnosu na SAD, Južnu Koreju i Japan

Radiosarajevo.ba
Analiza: Kolika je snaga Sjeverne Koreje u odnosu na SAD, Južnu Koreju i Japan
0 / Ilustracija
Dok Sjeverna Koreja drži svijet u neizvjesnosti svojim nepredvidivim ponašanjem, javnost se nakon posljednjih testova, koji su uključivali i hidrogensku bombu, pita s kakvom vojnom silom raspolaže najzatvorenija država svijeta.

Istina je da bi mnogi bili iznenađeni vojnim kapacitetom koji Pjongjang ima na raspolaganju, naročito u nekim oblastima. Ipak, važno je napomenuti da se svi izvori podataka o vojnoj sili Sjeverne Koreje bave procjenama, jer je tačan broj nemoguće utvrditi.

Ako bi došlo do sukoba na korejskom poluotoku, zasigurno bi u njemu učestvovale Sjeverna i Južna Koreja, glavni saveznik Seula - SAD, a vrlo vjerovatno i Japan.

Sjeverna Koreja se trenutno rangira kao 23. vojna sila svijeta prema specijaliziranom siteu Globalfirepower, a prema istom rangiranju je Južna Koreja na 12. mjestu, Japan je na sedmom, a SAD je na prvom, pišu Vijesti.me.

Vojska

Najviše aktivnih vojnika ima SAD, i to skoro 1.4 miliona, slijedi Sjeverna Koreja sa skoro milion, Južna Koreja ima 630 hiljada, a Japan oko 250 hiljada.

Sjeverna Koreja ima najviše vojnika u rezervi, i to čak 5.5 miliona, a Južna Koreja u rezervi drži 5.2 miliona ljudi. SAD nemaju ni milion vojnika u rezervi, a Japan ima "svega" 63 hiljade.

Letjelice

SAD ima daleko najviše lovaca-presretača kada je u pitanju snaga u zraku. Taj broj iznosi više od dvije hiljade, a slijede Sjeverna i Južna Koreja sa po oko 450 takvih letjelica, zavisno od izvora podataka. Japan ima skoro 300 lovaca-presretača.

Sjedinjene Države imaju skoro 2.800 borbenih aviona, Sjeverna Koreja 570, Južna Koreja oko 450, a Japan nešto manje od 300. SAD imaju skoro 6.000 transportnih letjelica, Japan blizu 500, Južna Koreja oko 350, a Sjeverna Koreja oko 100. Sjedinjene američke države dominiraju i kad su helikopteri u pitanju sa više od 6.000, Južna Koreja ima više od 700, Japan skoro 660, a Sjeverna Koreja nešto više od 200.

Kada su u pitanju borbeni helikopteri SAD ih ima skoro hiljadu, Japan više od 100, Južna Koreja oko 80, a Sjeverna Koreja oko 20.

SAD ima i nevjerovatnu bazu od više od 13 hiljada aerodroma, Japan ima 175, Južna Koreja 111, a Sjeverna Koreja ima 82.

Artiljerija

Globalfirepower navodi da SAD ima oko 5.900 tenkova, a Sjeverna Koreja čak više od pet hiljada, s tim što neki izvori navode da je moguće da Pjongjang čak ima više tenkova na raspolaganju od SAD.

Japan i Južna Koreja svakako daleko zaostaju u tom pogledu: Seul ima 2.600 tenkova, a Tokio 700. SAD ima više od 40 hiljada oklopnih vozila, Sjeverna Koreja ima više od četiri hiljade, Japan skoro 3 hiljade, a Južna Koreja oko 2.600.

Kad je u pitanju samohodna artiljerija, tu je Sjeverna Koreja prva sa oko 2.200, dok SAD i Južna Koreja imaju po oko 1.900, a Japan jedva više od 200.

Kod vučne artiljerije dominira Južna Koreja s više od 5.000, Južna Koreja ima 4.300, SAD 1.300 a Japan 500.

Raketnih lansera Sjeverna Koreja ima čak 2.400, SAD 1.300, Južna Koreja više od 200, a Japan ni stotinu.

Plovila

Sjeverna Koreja daleko zaostaje kada je u pitanju mornarica jer nema niti jedan nosač aviona, dok SAD ima 19, Japan četiri, a i Južna Koreja ima jedan.

Međutim, Pjongjangovo oružje su čak 76 podmornica, što je više nego što ima SAD koji posjeduje 70. Japan ima 17, a Južna Koreja 15 podmornica. Južna Koreja je prva po broju fregata sa 13, Sjeverna ima 11, SAD 8, a Japan nema takva plovila.

SAD ima čak 63 razarača, Japan 42, Južna Koreja 12, a Sjeverna Koreja ih nema.

Dodatno naoružanje

Ono čega se naročito plaši svijet, a naročito stanovnici Južne Koreje jeste mogućnost lansiranja interkontinentalnih projektila, ali i hemijskih napada. Sjeverna Koreja, prema procjenama, ima od 2.5 hiljade do pet hiljada tona hemijskog oružja.

Seul se najviše uzda u pomoć SAD-a koji ima skoro 30 hiljada vojnika u Južnoj Koreji, a nedavno je razmješten i THAAD odbrambeni sistem.

U Južnoj Koreji se nalaze i B-52 bombarder koji ima mogućnost nuklearnog napada, isto kao i B-2 nevidljivi bombarder. Tu su i F-23 borbeni avioni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije