Vojnik Robert Bales se izjasnio krivim za pokolj

Radiosarajevo.ba
Vojnik Robert Bales se izjasnio krivim za pokolj

Američki vojnik optužen da je ubio 16 afganistanskih mještana u martu 2012. izjasnio se krivim danas pred vojnim sudom blizu Seattlea, u sjeverozapadnoj američkoj državi Washington, da bi izbjegao smrtnu kaznu.

Tridesetdevetogodišnji vodnik Robert Bales izjasnio se krivim po 16 tačaka optužnice za ubistvo tokom masakra počinjenog na jugu Afganistana.

Njegov advokat je prošle sedmice rekao da je njegovo izjašnjavanje da je kriv rezultat pogodbe postignute s optužbom da bi izbjegao smrtnu kaznu.

Vojni sudija će ispitati Balesa o tome šta se dogodilo prije nego što odluči da li će prihvatiti nagodbu.

On je napustio istureni položaj SAD-a u afganistanskoj provinciji Kandahar rano ujutro 11. marta 2012. i napao dva obližnja sela, prenosi BBC. Većina žrtava su bili žene i djeca, a neka od tijela bila su izgorjela.

Članovi porodica ubijenih ljudi rekli su BBC-iju da su ogorčeni jer ubica neće dobiti smrtnu kaznu.

Balesov advokat je rekao da on žali zbog ubistava i da će priznati "vrlo konkretne činjenice" tokom saslušanja u sudu. Advokat je rekao da je Bales bio u "ludilu" i "slomljen" te noći kad je izvršen napad.

Bales je služio četvrtu turu u Afganistanu kada se dogodio napad, a imao je do tada dobar učinak u desetogodišnjoj karijeri. Njegovi advokati kažu da on pati od posttraumatskog poremećaja i povrede mozga, te da je pio alkohol i ušmrkavao valijum u noći kada su se ubistva dogodila.

Sudija i komandant baze gdje se održava vojno suđenje treba da odobre svaki postignuti dogovor s tužilaštvom. Zatim će vojna porota odlučiti da li će kazna doživotnog zatvora za Balea uključiti i mogućnost ranijeg izlaska na uslovnu slobodu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije