Vojni analitičar: Putin bi ovih dana mogao predložiti prekid vatre

1
Radiosarajevo.ba
Vojni analitičar: Putin bi ovih dana mogao predložiti prekid vatre
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Phillips O’Brien, analitičar i profesor strateških studija na Univerzitetu St. Andrews u Škotskoj, vjeruje da bi Putin uskoro, u idućih nekoliko dana, mogao predložiti prekid vatre jer njegove trupe trpe velike gubitke.

"Oni jednostavno nemaju priliku da brzo napreduju. Čak i ako bi Rusi uspjeli probiti odbrambene linije, ne bi to mogli iskoristiti da dobiju prednost", rekao je O’Brien.

"Ruske trupe ne mogu još dugo sudjelovati u ratu", rekao je. Dodaje da se na ratištu smanjuje borbena aktivnost, dok u Kremlju jača bijes, piše Index.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Čim Putin proglasi pobjedu Rusije u Donbasu, Moskva će održati lažne referendume kako bi stanovnici okupiranih teritorija mogli izraziti svoju želju da se pridruže Ruskoj Federaciji", kaže. Ali, kako kaže, Kijev u sadašnjim okolnostima teško da će pristati na prekid vatre.

"Sve dok Kijev osjeća da dobiva podršku koja mu je potrebna, dokle god su Ukrajinci u stanju nastaviti jačati svoje oružane snage, vrlo je malo vjerovatno da će prihvatiti prekid vatre", rekao je O’Brien.

"I s pravom, jer bi tako izgubili 20 posto teritorija svoje zemlje", zaključuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije